Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gül çiçeği üretiminde rekolte düşüklüğü endişesi 

Gül çiçeği üretiminde rekolte düşüklüğü endişesi -Dünya parfüm devlerine gül yağı sunan Isparta'da, yağışların aralıksız devam etmesi nedeniyle gül çiçeği üretiminde düşüş yaşanabileceği belirtildi -GÜLBİRLİK Genel Müdürü Çelik: -''Bu yıl hava şartları istenilen ölçüde gitmedi. Aşırı yağış oldu'' 

ISPARTA (A.A) - Dünya parfüm devlerine gül yağı sunan Isparta'da, yağışların aralıksız devam etmesi nedeniyle gül çiçeği üretiminde düşüş yaşanabileceği bildirildi.

     Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Satış Kooperatifi Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl 8 ile 10 Mayıs tarihleri arasında başlayan gül çiçeği açımının, bu yıl halen gerçekleşmediğini söyledi.
 
     Geçen yıl 10 Mayıs'ta başlaması gereken bir sezon beklentisi varken sezonun ancak 21 Mayıs'ta başladığını hatırlatan Çelik, ''Geçen yıl yaklaşık 7 bin 500 ton civarında bir rekolte beklerken 6 bin 500 ton civarlarında kaldık. Sebebi ise havanın kapalı ve sürekli yağışların olmasıydı. İnşallah bu yıl Isparta genelinde ortalama en az 7 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Ancak bugüne kadar süregelen hava şartlarına baktığımız zaman yine bir gecikme söz konusu oldu. 2 yıldır yağışlar nedeniyle güller 15 gün geç açmaya başladı'' dedi.

     Gül çiçeği açımındaki gecikmenin iklim değişiklikleri nedeniyle meydana geldiğini anlatan Çelik, gülün çiçek açarken hem yağmuru hem de güneşi görmesi gerektiğini, ancak gül çiçeğinin iklim kayması nedeniyle ya aşırı yağışı ya da aşırı güneşi gördüğünü belirtti.

     Çelik, yağışlı havanın devam etmesi ve ardından aşırı sıcak yaşanması durumunda yine geçen seneki gibi bir rekolte kaybının olabileceğini, bu yılki rekoltenin 6 bin tona kadar düşebileceğini vurguladı.

     Sektörün ihtiyacının 7 bin tonluk bir rekolteyle karşılanabileceğine dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

     ''Her yıl 8-10 mayıs ile 15-20 haziran tarihlerinde çiçek açma dönemi başlar. Bu dönemde çiçekler yağışların etkisiyle tomurcuk hale gelir ve güneşin de etkisiyle açar, güneşi görmeyen çiçek ise çürür. Bu yıl hava şartları istenilen ölçüde gitmedi. Aşırı yağış oldu. Çiçek istenilen ölçüde güneşi göremedi. Bu durum rekolteyi düşürüyor. Gül üretiminde sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Bugünden itibaren güneşli hava etkisini gösteriyor ancak yağışların yeniden geleceği belirtiliyor. Havaların gidişatı bizi endişelendiriyor.''
    
     -''Üreticiler panik yapmasın''-
    
     Hasan Çelik, yeni gül bahçesi alanı açılmaması ve mevcut alanların dengede tutulması için azami gayret gösterdiklerini belirterek, üreticilerden panik yapmamalarını istedi.

     Dikili alanların artırılmasının, üretimi de artıracağını ve bu durumun gül çiçeğinin arz talep dengesini bozarak fiyatların düşmesine neden olacağına dikkati çeken Çelik, sektördeki faaliyet gösteren firmaların bugünü değil, sektörün geleceğini dikkate alarak tüm faaliyetlerinde bu dengeye dikkat etmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

     Gül üreticilerinden özellikle ilaçlama ve toplamayla ilgili daha dikkatli davranmalarını isteyen Çelik, ''Bu konu çok büyük önem taşıyor. Yoksa kendi bindiğimiz dalı kesmiş olacağız. Gül hasadı sezonu başladıktan sonra artık ilaçlama yapmanın çok büyük bir mantığı yok. Çünkü ilaçlar 15-20 günden önce gül üzerindeki etkisini kaybetmediği için ''pestisit'' adını verdiğimiz kalıntılar oluyor. Gül yağında da görülen bu ilaç kalıntıları pazarda maalesef karşımıza çok önemli bir sorun olarak çıkıyor. Bu nedenle fiyat düşebiliyor.'' diye konuştu.

     Kaliteli gül çiçeği elde edilmesi için ürünün öğleden akşama kadar toplanmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, gül üretiminin geleceğinin, kaliteli çalışmayla teminat altına alınabileceğini sözlerine ekledi.

     

Ekleme Tarihi
24.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Gül çiçeği üretiminde rekolte düşüklüğü endişesi,isparta,gülbirlik
Link: Gül çiçeği üretiminde rekolte düşüklüğü endişesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız