Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Sert geçen kış hayvancılık maliyetlerini artırdı

Yaşanan kuralık ve çetin kış koşullarının ot gelişimini engelledi, koyun ve keçi yetiştiricileri, hayvanlarına iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kaldı. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri önemli derecede arttı.




ÇANAKKALE - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, yaşanan kuralık ve çetin kış koşullarının ot gelişimini engellediğini belirterek, "Geçen yıla göre koyun ve keçi yetiştiricileri, hayvanlarına iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kaldı. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri önemli derecede artmıştır" dedi.

Baytekin, yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde yaşanan kuraklık ve ardından bastıran çetin kış koşullarının meralarda ot gelişimini olumsuz etkilediğini, meraya dayalı hayvancılık yapan üreticileri ciddi sıkıntıya soktuğunu bildirdi.

Geçen yıl ekim ayı başında görülen kısmi yağışların ardından yaşanan uzun kuraklık döneminin ekilen alanlarda da belirgin gelişme zayıflığına neden olduğunu, mera ve nadas alanlarındaki ot gelişiminin arzu edilen seviyeye gelemediğine işaret eden Baytekin, "Kuraklık yanında peş peşe yaşanan don olayları ve ardından bastıran kar yağışları meralarda neredeyse ot gelişimini durdurdu. Halen hava sıcaklıklarının yavaş yavaş artmasına rağmen, geçen yıllara göre mera bitkilerinin zayıf bir şekilde gelişmesi, koyun ve keçi yetiştiricilerini üzmektedir" diye konuştu.

Baytekin, yaşanan kuraklık ve çetin kış koşullarının otun gelişmesine izin vermediğini, şu günlerde mera bitkilerinin yeni yeni yeşermeye başlamadığını belirterek, "Geçen yıla göre koyun ve keçi yetiştiricileri, hayvanlarına iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kaldı. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri önemli derecede artmıştır" dedi.

Meralardan yeterince yararlanamamanın yanında, süt verimlerinde de ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Baytekin, şunları kaydetti:
"Yeterince beslenemeyen hayvanlardan neredeyse süt çıkmamaktadır. Özellikle keçilerde yaşanan verim azlığı üreticileri endişelendirmektedir. Düşüklerin de normalden daha fazla yaşandığı sezonda, süte umut bağlayan üreticilerimiz endişelerinde haklıdırlar. Süt verimleri konusunda üreticilerin biraz daha sabırlı olmasında yarar vardır. Havaların yeni ısınmaya başladığı bu günlerde, yeşil otun gelişmesi, yeşilliğin artması zaman alacaktır. Hiç sütü olmayan keçi ve koyunlar için yapacak fazla bir şey yoktur. Az da olsa süt veren hayvanlarda sağıma devam etmekte yarar vardır."
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sert geçen kış hayvancılık maliyetlerini artırdı
Link: Sert geçen kış hayvancılık maliyetlerini artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız