Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sarımsak fiyatları üreticisini üzdü 

Sarımsak fiyatları üreticisini üzdü

Geçen yıllarda az üretim nedeniyle fiyatı 17 liraya kadar yükselen sarımsak, bu yıl üreticisini üzdü. Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinde hasadına başlanan sarımsak, üretim fazlalığı nedeniyle 80 kuruşa alıcı bulamıyor.


Sarımsak üreticisi Korkmaz Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Korkmaz, Türkiye’de sarımsak ve soğanla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı bir politika olmaması nedeniyle çiftçinin büyük sorunlar yaşadığını ifade etti.

Korkmaz, sarımsak ve soğanda az üretim yapıldığı yıllarda tüketicinin yüksek bedeller ödeyerek mağdur olduğunu, gereğinden fazla ekimin yapıldığı yıllarda da ürün fazlalığı nedeniyle çiftçinin mağdur olduğunu dile getirdi. Korkmaz, ülke ekonomisi adına da fazla ekim alanlarında sarımsakla soğan yetiştirilmesinin ciddi zararlar oluşturduğuna vurgu yaptı.

Korkmaz, her iki ürünün yüksek değere ulaştığı yılların ardından ekim alanlarının fazla olduğunu ve üretim miktarının arttığını anlatarak, “Üretilen ürün alıcı bulamıyor ve piyasanın ihtiyacı olan miktardan fazla üretim yapılmış oluyor. Türkiye’de sarımsak ve soğan üretim maliyetlerinin yüksek olması da ihracat yapma imkanı vermiyor. Bu nedenle fazla üretilen sarımsak ile soğan çöpe gidiyor. Ülkenin yaşadığı bu ekonomik kaybın önüne geçilmesi gerekir.” dedi.

Nuri Korkmaz, üretim azlığı nedeniyle geçen yıllarda kilosu 17 liraya kadar çıkan sarımsak fiyatlarının Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinde hasadın başlamasıyla birlikte 80 kuruşa bile satılamadığını dile getirdi. Dünyada 1 milyon 200 bin ton sarımsak üretimi yapan Çin’de, üretim maliyetinin çok düşük olduğuna işaret eden Korkmaz, Türkiye’de sarımsak üretim maliyetlerinin ise kilo başına 1 lirayı aştığını ifade etti.

Sarımsak üreticisi Nuri Korkmaz, üretim fazlalığının olduğu yıllarda Türkiye’de üretilen sarımsakla soğanın yüzde 50’lilik bölümünün çöpe gittiğini anlattı. Korkmaz, bu kaybın önlenmesi adına ülke genelinde sarımsakla soğan üretim alanlarının belirlenerek, üretimin ihtiyaca göre yapılmasını istedi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sarımsak fiyatları üreticisini üzdü
Link: Sarımsak fiyatları üreticisini üzdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız