Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Konya'da Kurak Alanlarla İlgili Çalıştay Düzenleniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nce Konya'da "Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Orman Ekosistemlerinin Oluşturulması" konulu çalıştay düzenleniyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, bir otelde yapılan çalıştayın açılışındaki konuşmasında, Konya'nın, Türkiye'nin yarı kurak bölgesinde yer aldığını söyledi.

Dünyanın yüzde 46'sının kurak ve yarı kurak alanlardan oluştuğuna dikkati çeken Avcı, "Türkiye'nin yüzde 65'i kurak ve yarı kurak. Bunun yanında bu alanların özelliği, iklimde istikrarın olmaması. Her yıl farklı bir iklimle karşılaşabilirsiniz" dedi.

Türkiye'nin yaklaşık 60 yıldır yoğun ağaçlandırma çalışmaları yaptığını ve bu çalışmaların da büyük bir kısmını kurak ve yarı kurak alanlarda yürüttüğünü anlatan Avcı, "O dönemin şartlarına göre çok farklı teknikler, modeller uygulanmış ve bu konuda büyük deneyimler kazanmıştır.

Bu kazanılan deneyimlerin sonuçlarını ortaya çıkarmak için genel müdürlük olarak, geçen yıl Nevşehir'de çalıştay düzenledik. Konusunda uzman kişilerden oluşan iki çalışma grubu kurduk. Bunlar, Türkiye'deki ormancıların yaklaşık 60 yıldır yaptıkları çalışmaları değerlendirecek, bir rapor halinde getirecek ve bu deneyimlerden herkesin yararlanmasını sağlayacak" diye konuştu.

-Ağaçlandırma ve erozyon kontrol seferberliği-

Türkiye'nin son 30 yılda orman varlığını 1,4 milyon hektar artırdığını dile getiren Avcı, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, aldığı bir kararla 4 yıl önce ağaçlandırma ve erozyon kontrol seferberliğini başlattı" dedi.

Bu seferberliğin sadece kamu kuruluşları değil, sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun tüm kesimlerinin katılımını sağlayacak bir kampanya olduğunu söyleyen Avcı, şunları kaydetti:

"Bunun sonucunda 2 milyon 300 bin hektarlık alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon çalışması hedeflendi. Şu an 5. yılındayız ve hedeflerimizi aştık. Yaptığınız çalışmalar, halkın, toplumun desteği alındığında yapılamayacak hiçbir şeyin olmadığını gösterdi. Ben ağaçlandırma seferberliğini hazırlayan kişi olarak böyle bir sonuç beklemiyordum. Yapacağımız çalışmaların, yöre insanının desteğini almadan, katkısını almadan başarıya ulaşması mümkün değildir."

-"2011'de 500 bin hektarı geçti"-

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü Mustafa Sinasür ise Türkiye'nin kendileri ile sürekli işbirliği içerisinde olduğunu söyledi.

Ormanların geliştirilmesi ile ilgili çok fazla proje gerçekleştirildiğini, Türkiye'nin yakın zamanlarda bu konuyla ilgili birçok kongre ve konferansa ev sahipliği yaptığını belirten Sinasür, şunları kaydetti:

"Türk hükümetinin, toplam ormanlaştırma ve rehabilitasyon erozyon kontrol çalışmaları sadece 2011'de 500 bin hektarı geçti ve son 25 yıl içerisinde 3 milyon hektara ulaştı. Ana arazileri kurak ve yarı kurak iklim koşullarında olduğu için ve bu yapısıyla Orta Asya topraklarına benzediği için umuyoruz ki Türkiye, bu bölgedeki ülkelerle ortaklık geliştirebilir, bilgi ve uzmanlığını bu ülkelere paylaşabilir."

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da çalıştay için Konya'nın tercih edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

FAO ile birlikte organize edilen ve TİKA tarafından desteklenen çalıştaya UNCCD, GEF, UNDP gibi uluslararası kuruluşlar ile dış ülkelerden 50, yurt içinden ise 35 akademisyen ve uygulamacı katılıyor. Çalıştay 4 gün devam edecek.

KONYA (AA)

Ekleme Tarihi
28.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Konya da Kurak Alanlarla İlgili Çalıştay Düzenleniyor
Link: Konya'da Kurak Alanlarla İlgili Çalıştay Düzenleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız