Dalaman'da Kýrtýrtýlý ile Mücadele Çalýþmalarý MUÐLA (ÝHA) - Dalaman Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Ýlçe Müdürlüðü, üreticileri kýrtýrtýlý zararlýsýnýn etkilileri ve mücadelesi konusunda uyarýda bulundu.
Kýrtýrtýlýnýn zararlarý hakkýnda bilgi veren Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Müdürü Ergün Akdeniz; “ Kýrtýrtýlýnýn bulunduðu bitki ve aðaç yapraklarý zarar gören bitkilerde zayýflama, durgunluk ve geliþme geriliði görülür. Genç aðaçlarda zarar daha fazla olur. 5-6 yýlda bir salgýn yapar. Salgýn yýllarýnda meralarýn kurumasýna da neden olabilir. Ülkemizin her yerinde zararý görülmektedir.
Tanýmý ise, Ergin diþiler sarýmtrak beyaz renkte olup, kanatlarý üzerinde açýk kahverengi lekeler bulunur. Kanat açýklýðý 5 santimetredir. Erkekler açýk kahverengi olup, kanat açýklýðý 3,5 santimetredir. Olgun larva 4-6 santimete boyunda; koyu kahverengi görünüþlü ve üzerleri tüylerle kaplýdýr. Beþ halkasýnda mavi, diðer altý halkasýnda kýrmýzý renkli birer çift yuvarlak leke vardýr. Yumurta kümelerinin üzeri sarýmtrak kýzýl tüylerle kaplýdýr. Bütün meyve ve geniþ yapraklý orman aðaçlarý ile süs bitkilerine zarar verir.
Kýþý yumurta halinde geçirir. Hava þartlarýna baðlý olmak üzere; Nisan -Mayýs Aylarýnda yumurtalardan týrtýl çýkýþý baþlar. Gündüzleri toplu halde ve hareketsiz olan larvalar, akþamüzeri faaliyete geçerler. Haziran ayýnda ve Temmuz ayý baþlarýnda aðaç gövdesi çatlaklarýnda seyrek bir koza örüp pupa olurlar. Haziran sonu ile Temmuz ayý içerisinde pupalardan ergin kelebekler çýkar. Diþi kelebekler uçmaz ve beslenemezler. Kýsa bir süre sonra yumurtalarýný kümeler halinde aðaç gövdesi gibi yerlere yapýþýk olarak býrakýp üzerlerine tüylerle kapatýrlar” dedi. Kýrtýrtýrý zararlarýna da deðinen Akdeniz; “Çok obur olan larvalar bitki yapraklarýný yiyerek zarar yapar. Öncelikle yapraðýný döken bitkilerle beslenir daha sonra yapraðýný dökmeyen bitkilere geçerler. Çoðu kez aðaçlarý yapraksýz býraktýðý görülür. Yapraklarý zarar gören bitkilerde zayýflama, durgunluk ve geliþme geriliði görülür. Genç aðaçlarda zarar daha fazla olur. 5-6 yýlda bir salgýn yapar. Salgýn yýllarýnda meralarýn kurumasýna da neden olabilir. Ülkemizin her yerinde zararý görülmektedir. Kýr týrtýlýnýn pek çok doðal düþmaný olup bunlar zararlýyý baský altýnda tutabilecek niteliktedir. Zararlýnýn bulunduðu yerde yoðunluk fazla deðilse; Larva ve pupalarý toplayýp ezmek, aðaç gövdelerine yapýþkan kuþaklar, çuval gibi tuzaklar kurmak suretiyle burada biriken larvalarýn yok edilmesiyle mücadele yapýlýr. Kimyasal Mücadele ise; Doðal düþmanlarýnýn fazla olmasý nedeni ile gerekmedikçe kimyasal mücadele yapýlmamalýdýr. Eðer yoðunluk fazla ve ilaçlama yapýlmak isteniyorsa yumurtalarýn açýlmasýndan hemen sonra yani Mayýs ve Haziran ayý içerisinde yapýlmalýdýr” þeklinde konuþtu. |