Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Canlı Hayvan Borsaları Kurulmalı, Çobanların Maaşları Arttırılmalı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Hakkari’de düzenlenen ‘Küçükbaş Hayvan Çalıştayı’ önemli konu başlıklarına ev sahipliği yaptı

Potansiyel kullanılmıyor
 
Çalıştaya konu olan illerdeki mevcut coğrafi koşulların ve meraların küçükbaş hayvancılığa uygun olduğu ifade edilirken, buna karşılık mevcut potansiyelin yeterince kullanılmamasından şikayet edildi. Türkiye’deki mevcut küçükbaş hayvanın yüzde 17’sinin Hakkari, Muş, Bitlis ve Van illerinde yetiştirildiğinin anlatıldığı çalıştayda, bölgedeki çayır ve meraların sığırdan çok koyun ve keçi yetiştiriciliğime uygun olduğunun altı çizildi.
 
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarımsal alt yapının koyun ve keçi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına son derece uygun olduğu kaydedilirken, var olan sıkıntılar nedeniyle üretim kapasitesinin arttırılamadığı belirtildi. Bölgede hayvancılığın yaygınlaştırılmasının önündeki en büyük sıkıntının güvenlik sorunundan kaynaklandığının üzerinde durulurken, bir diğer önemli sorunun meraların mülkiyeti ve kullanımıyla ilgili olduğu vurgulandı.
 
Çalıştırılacak çoban yok
 
Çalıştırılacak çoban bulunmamasının da küçükbaş hayvancılığın önündeki bir diğer engel olduğu dile getirilirken, çobanların eğitimi ve sosyal güvenliği olmadan çalıştırıldığı ifade edildi.
 
Çalıştayda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde koyun ıslahı için ön düzenlemeler yapılması gerektiği üzerinde durulurken; güvenlik, ulaşım, iletişim, sağlık ve eğitim sorunlarının biran evvel çözülmesi yönünde görüş birliğine varıldı.
 
Yerli ırklar melezlenmemeli
 
Yerli ırkların korunması için gen bankası oluşturulmasının önerildiği çalıştayda, yerel ırkların kesinlikle melezlenmemesi gerektiği belirtildi. Meraların amaç dışı kullanımının engellenmesinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için önemli olduğu ifade edilirken, bir yem bankası oluşturulması da gündeme getirildi.
 
Çalıştayın ilk gününde son olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılığın canlandırılması için Ticaret Borsaları bünyesinde canlı hayvan borsalarının kurulması fikri ortaya atılırken, yapılacak ıslah çalışmalarından olumlu sonuç alınması için yetiştiricilerin ve çobanların gelirlerinin arttırılması gerektiği ifade edildi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Canlı Hayvan Borsaları Kurulmalı, Çobanların Maaşları Arttırılmalı
Link: Canlı Hayvan Borsaları Kurulmalı, Çobanların Maaşları Arttırılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız