MALATYA (CİHAN)- Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu tarafından İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi’nde yürütülen Çok Amaçlı Kayısı Islah Projesi kapsamında yapılan melezleme çalışmaları sonucu elde edilen ‘Dilbay’ isimli yeni bir kayısı çeşidinin tescili yaptırıldı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Kayısı Araştırma İstasyonu tarafından tescili için 2009 yılında başvurulan sofralık 'Dilbay' kayısı çeşidinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edildiğini bildirdi. 'Dilbay' kayısısının Malatya'nın en önemli sofralık kayısı olan 'Hasanbey' kayısı çeşidinden 10-15 gün önce olgunlaştığını belirten Doç. Dr. Asma, yeni kayısı çeşidiyle ilgili şu bilgileri verdi: “İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi'nde yürütülen “Çok Amaçlı Kayısı Islah Projesi” kapsamında yapılan melezleme çalışmalarında elde edilmiştir. Meyve kalitesi yüksek erkenci sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları dik-yayvan şekilli, kuvvetli büyür ve yüksek verimlidir. Yaprakları büyük, yuvarlak ve koyu yeşil renktedir. Meyve iri, 55–65 g ağırlığında, eliptik şekilli, meyve kabuk ve et rengi açık turuncudur. Meyve tatlı, et dokusu orta sertlikte olup yüzde 30–60 oranında kırmızı yanak oluşturur. Oval şekilli çekirdekleri 2.3-3.1 gram ağırlığında, çekirdek meyve etine yapışık olmayıp tohumları tatlıdır. Meyve gelişim süresi 80–83 gün, Malatya koşullarında haziran ayının ikinci ve üçüncü haftası olgunlaşır. Çeşidin soğuklama ihtiyacı 730–840 saattir.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü'nün meyve ve asma çeşitleri listesinde bugüne kadar 56 farklı kayısı çeşidinin tescilli olduğu belirtildi. CİHAN