Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

GDO iddialarına itiraz

Geçtiğimiz günlerde, fındık kreması ürünlerinde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Ürün) tespit edildiği belirtilen Torku'dan ve Saray'dan açıklama geldi.


Torku yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: "Sadece belli bir dönemde üretilen cüzi miktardaki mamul üründe her ne kadar dünya gıda standartlarına ve Türk Gıda Kodeksine uygun oranın çok çok altında olsa da ülkemizde aynı sektördeki pazar liderlerinin de tedarikçisi olan bir firmadan temin edilen kurumumuzun özellikle hiçbir ürününde kullanmama kararlılığında olduğu, GDO’lu soya ununun çok cüzi miktarda (%0,01 oranında) karıştığı şüphesi hasıl olmuştur.

Bakanlığın resmi bir açıklaması olmamasına ve Türk Gıda Kodeksine aykırı bir ürün üretmememize rağmen ürünümüzde Fındık yerine soya kullanılmış gibi bir izlenim yaratılmak istenmiştir. Halbuki, tüm ürünlerimizde olduğu gibi bu ürünümüzde de etiketinde yer alan oranda ve asla GDO içermeyen Türk fındığı, yine pancar şekerinden üretilen doğal şeker kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Tüm hassasiyetimize ve dikkatimize rağmen bir parti üretimimizde karşılaştığımız bu şüpheli durum, hammadde tedarik ettiğimiz bir firmadan temin edilen soya ununun kullanılması neticesinde vuku bulmuştur.

Bir gazetenin haberine de konu olan problem, bundan 3 ay önce gerçekleşmiş ve ürün ile ilgili şüpheli durumun tespitiyle birlikte kurumumuz süratle harekete geçerek bu şüpheli üründen dağıtıma gönderilen cüzi miktardaki mamul ürünü toplamış ve imha etmiştir."

Yine GDO'lu ürün kullandığı iddia edilen Saray markasının fındık kreması için yapılan açıklamada ise GDO katkılı hammadenin hiçbir zaman kullanılmadığı, TÜBİTAK MAM Araştırma Laboratuvarı'nın raporlarında söz konusu üründe hiçbir GDO'lu hammadeye rastlanılmadığı belirtildi.








hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: GDO iddialarına itiraz, Genetiği Değiştirilmiş Ürün, torku, saray, türk gıda kodeksi, TÜBİTAK MAM Araştırma Laboratuvarı
Link: GDO iddialarına itiraz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız