Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Haziran 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Meteoroloji açıkladı, geçen yıl en çok dolu ve sel zarar verdi

ANKARA (CİHAN)- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 2011 yılında meteorolojik karakterli aşırı olayların yüzde 36'sını dolunun oluşturduğunu açıkladı. Seller yüzde 28 ile ikinci sırada, fırtınalar ise yüzde 20 ile 3. sırada zarar yapan olaylar arasında yer aldı.


MGM her yıl iklim değerlendirmeleri hazırlıyor. 'Türkiye 2011 Yılı İklim Değerlendirmesi'ne göre, 2011 yılında dünyada La Nina'ya rağmen en sıcak 11. yıl, La Nina'lı yıllar arasında ise en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. 2011'deki La Nina hadisesi son 60 yılın en şiddetlisi idi ve birçok sıradışı aşırı iklim olaylarının görülmesine yol açtı.

Güneydoğu Asya'da seller nedeniyle binden fazla kişi hayatını kaybetti. Doğu Afrika'da büyük kuraklık ise bir insanlık dramı yaşanmasına yol açtı. Arktik deniz buzları azalma trendlerine devam etti ve en düşük seviyelerine ulaştı.

Türkiye'de ise 2011 yılı ortalama sıcaklıkları aylar arasında önemli anomaliler görülmesine rağmen 13,2°C ile 1971-2000 ortalamaları (13,2°C) civarında gerçekleşti. Genel olarak Türkiye'nin büyük bir kısmında yıllık ortalama sıcaklıklar normalleri civarında gerçekleşti. Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Finike, Manavgat, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, Şanlıurfa ve Yüksekova civarında normallerin üzerinde; Manisa, Balıkesir, Emirdağ, Çankırı Batman ve Bitlis civarında ise normallerinin altında gerçekleşti.

Aylar arasında ve batı bölgelerinde önemli yağış anomalileri görülmesine rağmen, Türkiye'nin 2011 yıllık ortalama toplam yağışı 654,7 mm gerçekleşerek, uzun yıllık ortalamanın (642,8mm) 11.9 mm üzerinde (yüzde 2) gerçekleşti.

Son 3 yılın yağışları normallerinin üzerinde. Genel olarak Türkiye'nin büyük bir kesimi normalleri civarında ve üzerinde yağışlar alırken, Marmara, Kuzeybatı Ege ve Batı Karadeniz bölgeleri ile Antakya, Isparta, Eskişehir, Yozgat, Ceylanpınar, İslahiye, Mardin ve Bitlis’te normallerinin altında yağışlar gerçekleşti. Sarıkamış ve Niğde'deki yağışlar sırasıyla normallerinin yüzde 67 ve yüzde 49 üzerinde gerçekleşti.

METEOROLOJİ 324 ADET SIRADIŞI HAVA OLAYI RAPOR ETTİ

Türkiye'nin mevsimlik sıcaklık ve yağışları ile Kuzey Atlantik Salınımı (NAO) arasında negatif bir ilişki sözkonusu. NAO indeksinin pozitif olduğu Kasım ayında Türkiye'de normallerinin yüzde 50 altında yağışlar gerçekleşti. 2011 yılı buharlaşmaları Orta ve Doğu Karadeniz ile Muğla, Ankara, Konya, Adıyaman ve Sivas civarında uzun yıllık toplamlarının altında; Karaman ve Şanlıurfa’da ise normallerinin üzerinde gerçekleşti.

Türkiye'de 2011 yılında 324 adet sıradışı hava olayı rapor edildi. Ekstrem olaylarda 263 olay/100 yıl şeklinde bir artış eğilimi var. Genel olarak, Türkiye'de sıkça ve en fazla zarar yapan olaylar fırtına, sel, kuraklık ve dolu. 2011 yılında ise meteorolojik karakterli ekstrem olayların yüzde 36'sını dolu oluşturdu. Seller yüzde 28 ile ikinci sırada, fırtınalar ise yüzde 20 ile 3. sırada zarar yapan olaylar oldu.

Türkiye'de sayıları az olsa da toprak kayması, yıldırım, hortum ve çığ da can ve mal kayıplarına neden oluyor. 'Türkiye 2011 Yılı İklim Değerlendirmesi'nde, Ankara'da 16 Haziran 2011'de meydana gelen dolu yağışında yolların 20 cm kalınlığında dolu ile kaplandığı, alt geçitlerin kapandığı, ulaşımın aksadığı hatırlatılıyor.

Birçok sigorta firmasının, doludan zarar gören yüzlerce araç nedeniyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden bilgi talebinde bulunduğunun ifade edildiği raporda, Ankara Valiliği'nin, 27 Temmuz'da aşırı sıcaklıklar nedeniyle özürlü ve hasta memurlara 1 gün idari izin verdiği; aynı tarihlerde en yüksek sıcaklığın ise 47,5ºC ile Cizre'de kaydedildiği belirtiliyor.

CİHAN

Ekleme Tarihi
15.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Meteoroloji açıkladı, geçen yıl en çok dolu ve sel zarar verdi
Link: Meteoroloji açıkladı, geçen yıl en çok dolu ve sel zarar verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız