Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇAYKUR, üreticisinden 218 bin ton çay aldı
 
RİZE - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 9 Mayıs’ta başlayan birinci sürgün yaş çay alımları kapsamında üreticilerden sürgün sonu itibariyle 218 bin ton yaş çay aldıklarını söyledi.
 
Sütlüoğlu, “Özel sektör çay fabrikalarının birinci sürgünde üreticiden 120 bin ton civarında çay alımı gerçekleştirdiğini öğrendik. Birinci sürgünde yüzde 65’lik çay miktarını biz, yüzde 35’lik miktarı da özel sektör almış oldu.” dedi. Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nde, Rize’de görev yapan medya mensupları ile bir araya gelerek birinci sürgünü değerlendirdi. Birinci sürgünde yaş çay kampanyalarından çok çayla ilgili yapılan eylemlerin ön planda tutulduğunu hatırlatan Sütlüoğlu, “Muhalif grupların öncülüğünde ÇAYKUR’u linç etmeye yönelik kampanyalar yapılmıştır. Üreticilerimiz bu eylemlere kanmayarak çayın temsilcisi olduğunu ve ÇAYKUR’un her zaman yanında olduğunu göstermiştir.” şeklinde konuştu. Kampanya öncesinde fabrikalarda büyük yatırımlar yaptıklarını ifade eden Sütlüoğlu, şunları ifade etti: “Bazılarının dediği gibi kampanya hazırlıklarına geç kalmadık. Fabrikalarda yaş çay alım kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarımız oldu. Bunda da başarı sağladık. Günlük 7 bin tonlar seviyesinde çay alımı yaptık. 300-350 tonluk bir kapasite artırım çalışmalarımız sürüyor. Kurum olarak organik çay tarımı yapılması yönündeki çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Önceki yıllarda 3 bin 300 dekar alana sahip olan organik tarım havzamızı 16 bin dekara çıkardık. Önümüzdeki yıllarda 6 bin tonlar seviyesinde organik çay tarımı yapmak istiyoruz.”
 
KAÇAK ÇAY AKIL HASTASI EDİYOR
 
Sütlüoğlu, Türkiye’de kaçak çayın en fazla tüketildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Türk çayının tüketilmesi adına çalışmalar yaptıklarını bildirerek, şöyle devam etti: “Bu bölge insanlarının damak tadına özgü Türk çayını üretiyoruz. Bu güne kadar ne olduğu belli olmayan ve kaçak çayları kendilerine damak tadı yapan bölge insanına Türkiye’nin milli içeceği olan Türk çayını içirmeyi hedefliyoruz. Kaçak çaylar yüksek oranda pestisit içeriyor ve sağlıksız olan bu çaylar nedeniyle içen kişilerde akli denge eksiklikleri meydana gelebiliyor. Sadece akli denge eksikliği değil birçok hastalığın sebebi olarak bu tip çaylar gösteriliyor. Türk insanı ve dünyadaki çay tüketicilerine, pestisit içermeyen ve yüzde 100 sağlıklı olan Türk çayını tüketmelerini tavsiye ediyoruz.”
 
ÜRETİCİDEN YÜZDE 65’LİK ÇAYI ÇAYKUR ALDI
 
Birinci sürgün yaş çay kampanyasının sona erdiğini söyleyen Sütlüoğlu, “9 Mayıs’ta başlayan çay kampanyasında sürgün sonu itibariyle üreticilerimizden 128 bin ton yaş çay satın aldık. Özel sektör çay fabrikalarının birinci sürgünde üreticiden 120 bin ton civarında çay alımı gerçekleştirdiğini öğrendik. Birinci sürgünde yüzde 65’lik çay miktarını biz, yüzde 35’lik miktarı da özel sektör almış oldu. Rakamlarda da görüldüğü gibi üreticimizi mağdur etme gibi bir surum söz konusu değildir. ÇAYKUR’u yerden yere vurmayalım. Türkiye’de tek Kamu İktisadi Teşekkülü (KİT) ÇAYKUR’dur. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve şimdiki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurumun özelleştirilmesi engellenmiştir.” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
19.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: çaykur,İmdat Sütlüoğlu,kaçak çay
Link: ÇAYKUR, üreticisinden 218 bin ton çay aldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız