Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Napolyon Kirazda Düşük Rekolte Beklentisi 

Napolyon Kirazda Düşük Rekolte Beklentisi
 

KONYA (İHA) - Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde bu yıl Napolyon kiraz rekoltesinde önemli ölçüde düşüş bekleniyor.


Hüyük ilçesinde Napolyon kirazı ile adını duyuran İlmen beldesinde üretici yaklaşan hasat sezonuna hazırlanırken, üretimin bu yıl beklentilerin çok altında kalmasından endişe ediliyor. İlmen Belde Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl yöre çiftçisinin yüksek rekolte beklentisinin hasat sezonuna girilirken hayal kırıklığı ile sonuçlandığını söyledi.
 
Çiftçinin bu yıl çilek ve hububat ürünlerinde mahcup olmadığını ancak Napolyon kirazı üretiminde tam tersi bir durum yaşandığını belirten Şahin, ihracatçıların bölgeye güvenerek Rusya ile 2 bin ton ürün bağlantısı kurduğunu ancak bu taleplere cevap vermede sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Geçen yıllarda 500-600 tona ulaşan rekolteyi bu yıl tutturmanın halihazırda mümkün görünmediğini belirten Şahin, “Bu yıl rekoltenin 100 ton civarında kalacağını tahmin ediyoruz. Kirazımız henüz ağaçlarda halk deyimiyle ‘tovalak’ halinde. Yani ermeden bir önceki evresinde. Uzun saplı Napolyon kirazı bölgemizin ürettiği iyi gelir getiren önemli bir ürün. İklimden dolayı da bol aromalı ve çok da uzun müddetler dayanan bir cins. 15 gün sonra bölgemizde hasada girilecek. Ancak, bahçelerdeki genel duruma baktığımızda bu yıl kirazda çiftçimizin yüzünün gülmediği görülüyor. Yağışların çok oluşu, tam çiçekten tozlanmaya geçtiği dönemde arka arkaya sürekli bir yağış olması, onun arkasından da rüzgarların sert esmesiyle ürünümüzden tam randıman elde edemedik” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden bölgeye incelemeye gelen uzmanların, kirazda yaşanan sıkıntıyı da inceleyerek yerinde görme imkanı bulduğunu dile getiren Şahin, “Uzmanlarımızla köylerde yaptığımız gezilerde, öne çıkan birkaç konudan biri de yağışın tozlanmayı engellemesi, rüzgarın çiçekten tovalağa dönerken ürünü kurutması ve yağıştan dolayı zamanında yetişememesinden bu çiftçimiz çok düşük rekoltede kiraz hasadı yapacak. Bu yıl çiftçimiz bu yüzden mağdur oldu, kirazda hayal kırıklığı yaşadı. Yetkililerimizin özellikle kiraz üretimi yapan çiftçimizi bu konuda desteklemesini, borçları varsa müracaatları halinde ötelenmesini istiyoruz. Çünkü çiftçimiz zaten Türk tarımını ayakta tutan bir unsurdur, bu unsurları da bizim ayakta tutmamız gerekiyor. Devletimizi bu yönde çiftçiye yardımcı olması konusunda bilgilendirmek istiyorum” dedi.

Ekleme Tarihi
20.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Napolyon Kiraz Düşük Rekolte
Link: Napolyon Kirazda Düşük Rekolte Beklentisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız