Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

10 bin üreticisi ile ABD'ye uzandı

Cevdet Arınık, Teksüt'ün temellerinin sel felaketi sonrası babasının süt ziyan olmasın diye yoğurt yapması ile atıldığını, bugün günde 400 ton süt işlediklerini anlattı.


BALIKESİR - Balıkesirli Gönenli Recep Arınık'ın mandıracılık ile başlayan Teksüt'ün hikayesi, ikinci kuşak ile birlikte ABD' ye kadar uzandı. Balıkesir, Gönen'de 50'li yıllarda, köylerden süt alıp, mandıralara satış yapan Recep Arınık'ın kurduğu Teksüt, bugün bölgedeki 10 bin üretici ile çalışıyor. Özellikle süt ürünleri alanında uzmanlaşan şirket, ABD'ye ihracat yaparken, Türkiye'de de saatte 8 ton kapasiteli yeni bir UHT süt tesisinin ede temellerini attı.

Şirketin ikinci kuşak temsilcisi Cevdet Arınık, şimdiye kadar daha çok süt ürünlerine odaklanan şirketin kuruluşunda tesadüflerin ede etkili olduğuna işaret etti. Gönen'de yaşanan bir sel olayının kilit rol oynadığını kaydeden Arınık, hikayesini şöyle anlattı: "1956 yılında bir gün sel olmuş, babam sütleri almaya gelen olmayınca, bozulup ziyan olmasın diye yoğurt mayalamış restoranlara satmış. Bu yoğurdu herkes çok beğenmiş, ardından tekrar talep gelmiş. Bu şekilde yoğurtçuluğa başlamış babam. Ardından beyaz peynir üretimi ve kaşar üretimi de gelmiş; derken işler iyi gidince süt ürünleri üreticiliğine, büyüyerek devam etmiş"

15 yıldır ABD'ye ihracat yapıyor

Bugünse ihracatta ve üretimde önemli bir noktaya geldiklerini anlatan Arınık, "2011 yılını 153 milyon TL civarında bir ciroyla kapattık. 2012 yılı sonuna kadar yüzde 15-20 arasında büyüme hedefimiz var. Yatırım yapmaya devam ediyoruz. Günde ortalama 350-400 ton sütü işleyip süt ürünü üretiyoruz. Şu sıralar süt bol olduğu için bu rakam ortalama 500 tonlarda. Sektörde ilk 10 firma içindeyiz. 2011 yılında toplam 3 milyon dolardan fazla ihracat yaptık. 1997 yılından beri Amerika Birleşik devletlerine, 2006'dan beri de Irak'a devamlı satışımız var" bilgilerini verdi.

Saatte 8 bin ton kapasiteli yeni yatırım devreye girecek

Arınık, yatırımlara da ara vermeden devam ettiklerini aktardı. Yine Gönen'de saatte 8 bin ton kapasiteli bir UHT süt hattı için yatırım yaptıklarını anlatan Arınık, paket süt hattının 6 ay içinde devreye gireceğini aktardı. Halen bölgede 10 bin üretici ile çalıltıklarını belirten Arınık, ürünleri arasında, kaşar peynir çeşitleri, beyaz peynir çeşitleri, krem peynir ve labne gibi sürülebilir peynirler, örgü, dil ve çeçil gibi çeşitli geleneksel peynirler, lor, kaymak, tereyağı, yoğurt ve ayranın bulunduğunu aktardı.






kobiden.com

Ekleme Tarihi
21.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: 10 bin üreticisi ile ABDye uzandı
Link: 10 bin üreticisi ile ABD'ye uzandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız