Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yozgat'ta Sarımsak Hasadı Başladı


Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde, alternatif ürün olarak 30 dekar alanda ekimi yapılan ve tamamen organik olan sarımsak hasadına başlandı.


Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bölge çiftçilerinden Bülent Sönmez, alternatif ürün olarak sarımsak ekimime yöneldiklerini, hiçbir katkı maddesi kullanmadan tamamen organik ve hormonsuz olarak sarımsak üretimi yaptıklarını söyledi.

Organik tarımın, Türkiye'de gün geçtikçe geliştiğini ve önem kazandığını belirten Sönmez, "Sarımsak hasadına başlamadan önce sarımsağın 3 hafta tarlada kurumasını bekledik. Şu an hasadı tamamladık. Oldukça kaliteli ve verimli bir hasat oldu." dedi.

Sönmez, sarımsak fiyatının, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine farklılık göstermesinin beklendiğini ifade etti. Sönmez, sarımsağın kilosunun kalitesine göre 5 ila 8 lira arasında işlem gördüğünü ve tarlada üretilen ürünlerin tamamen doğal ve organik olduğunu kaydetti.

Boğazlıyan'da, 20 yıldır tarım ve hayvancılıkla uğraşırken alternatif ürün aramaya başladıklarını anlatan Sönmez, "Başta yerli domates, salatalık ve biber ekimi ile başladık. 2008 yılında önce 3 dekarlık alanda sarımsak ekimine başladık. Her yıl üretimi 5-8 dekar artırarak, bu yıl 30 dekar alana sarımsak ektik. Sarımsağın hazırlanıp ekilmesine Eylül ayında başlıyoruz. Çapası ve 3 ayrı dönemde sulaması ile birlikte Haziran ayı içerisinde sökümüne başlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda sarımsak ekimini 70-80 dekar alana çıkarmayı planlıyoruz. Hormonsuz ve talep üzerine sarımsak ekimine yöneldik. Şu an hasat yapılan alanda 30-35 ton sarımsak elde edilmiştir. Sarımsak hasadını tamamen kaldırdıktan sonra, turşu salatalığı ekimi yapacağız. Yani bir yılda iki ürün kaldırıyoruz." diye konuştu.

Çiftçilerin de alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, "Bu tür ürünlere talep çok fazla oluyor. Bazen pazara bile ürün yetiştiremiyoruz. Ayrıca, tarladan ürün almak isteyen vatandaşlar da buraya gelerek taze taze kendi elleri ile ürünleri topluyor. Bunlara ilaç katılmadığı için lezzeti çok daha fazla. Yani tamamen organik ve hormonsuz ürünler." şeklinde konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
22.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yozgat Sarımsak Hasadı Başladı
Link: Yozgat'ta Sarımsak Hasadı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız