Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım Kredi Kooperatifleri Aile Meclisi Toplantısı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Kutlu: -''234 yeni ziraat mühendisi alarak bin 600'ün üzerindeki ziraat mühendisiyle tarlada, bahçede, bağda, çiftçimiz neredeyse biz de orada onlara hizmet etmeye devam edeceğiz''


SİVAS (A.A) - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ''234 yeni ziraat mühendisi alarak bin 600'ün üzerindeki ziraat mühendisiyle tarlada, bahçede, bağda, çiftçimiz neredeyse biz de orada onlara hizmet etmeye devam edeceğiz'' dedi.

Kutlu, kooperatifin Sivas Bölge Birliği'nce Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Tesisleri Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen ''Aile Meclisi'' toplantısında yaptığı konuşmada, 1,5 asır bir geçmişi olan kooperatiflerinin, merkez ve 16 bölge birliği, bin 680 kooperatifi, 170'in üzerinde hizmet bürosu ve 1 milyon 100 bin çiftçi ortağıyla, Türkiye'nin en büyük çiftçi ailesi olduğunu vurguladı.
Türkiye Tarım ve Kredi Kooperatiflerinin son yıllarda büyük bir atılım içerisinde olduğunu belirten Kutlu, 2011 yılında 3 milyar 900 milyon lira kredi kullandırdıklarını anımsattı.

Çiftçiye her zaman destek verdiklerini ifade eden Kutlu, ''Çiftçilerin her türlü kredi ihtiyacını, başta gübre olmak üzere akaryakıt, yem, ilaç, tarımsal mekanizasyon araçları ve birçok tarımsal girdiyi düşük faizle, kredili bir şekilde temin ediyoruz. Şu anda basınçlı sulama sistemlerinde, sertifikalı hayvancılık ve tohumculukta sıfır faizli krediler kullandırıyoruz. Diğer kredilerimizi de yüzde sıfır ile yüzde 9 oranında değişen faiz oranlarıyla veriyoruz. Bu noktada çiftçimizi destekliyoruz'' diye konuştu.

2012 yılında çiftçilere 4,5 milyar lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini kaydeden Kutlu, ''Yine 400 bin ton civarında da çiftçimizin üretmiş olduğu tarımsal hasılatları, başta buğday, arpa, hububat, bakliyat ve endüstri bitkileri olmak üzere alımını gerçekleştireceğiz'' dedi.

Kooperatif bünyesindeki bin 400 ziraat mühendisiyle çiftçilere teknik destek ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Kutlu, ''234 yeni ziraat mühendisi alarak bin 600'ün üzerindeki ziraat mühendisiyle tarlada, bahçede, bağda, çiftçimiz neredeyse biz de orada onlara hizmet etmeye devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Çiftçilere tarım sigortası yaptırmalarını öneren Kutlu, şunları kaydetti:
''Daha önceden sigortacılık çok yaygın değildi. Devlet, TARSİM adında bir sigorta şirketi kurdu. Burada sigorta yaptıran ortakların primlerinin yüzde 50'sini devlet ödüyor. Gittiniz ürününüzü sigorta ettirdiniz, doluya, dona, yağmura, yangına, tabi afetlere sigorta yaptırdığınız zaman, priminiz 100 liraysa 50 lirasını devlet karşılıyor. Artık eskiden olduğu gibi aflar, ertelemeler olmayacak. Çünkü devlet, 'sigortanı yaptır, ben priminin yarısını ödeyim' diyor. Sigortan olsun, bir afet olduğunda da sigorta ödesin. Çiftçilerimizden bu manada sigorta yaptırmalarını talep ediyoruz. Çiftçilik zor, tabiat şartlarına açık bir sistem. Ne zaman don olacak, ne zaman dolu olacak, ne zaman yangın olacak bilemezsiniz. Onun için çiftçimize önerimiz mutlaka zamanında sigorta yaptırsınlar. Sigorta yaptırdıklarında bir afet olduğunda karşılanacak demektir.''

Tarımsal desteklemelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla verildiğini dile getiren Kutlu, bu desteklerin çiftçiyi rahatlatmak, gelir seviyesini yükseltmek ve ekonomik durumunu düzeltmek amacıyla verildiğini kaydetti.

Desteklemelerin ürün planlamasına yönelik olduğunu da belirten Kutlu, ''Bazı desteklerin fazla olması o ürünün biraz daha ön plana çıkmasını sağlıyor. İhtiyaca göre belirleniyor. Dolayısıyla bu destekler bakanlık tarafından veriliyor. Bizim desteğimiz çiftçiye düşük faizli kredi vermek, onların tarımsal girdilerini temin etmek. Biz kurum olarak çiftçimizin her türlü tarımsal girdisini düşük faizli ve kredili bir şekilde, kaliteli bir şekilde temin ediyoruz'' dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke de kooperatifin çiftçilere sağladığı destekler hakkında bilgiler aktardı.

Türkiye'nin ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin büyüdüğünü ifade eden Teke, ''Ama bizim için bu yeterli değil. Eğer biz düzenli ve istikrarlı şekilde büyüyeceksek, kooperatif olarak ortaklarımızın da çalışanlarımızın da ekonomik manada büyümesi lazım'' diye konuştu.

Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Birliği Müdürü Mustafa Kurt ile Sivas, Erzincan ve Tokat'taki kooperatiflerin yönetim ve denetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, kooperatifin çalışmaları ve hedefleri anlatıldı. 

Ekleme Tarihi
23.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarım Kredi Kooperatifleri Aile Meclisi Toplantısı
Link: Tarım Kredi Kooperatifleri Aile Meclisi Toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız