Çeltikte Yanıklık Hastalığı ile Mücadele Zamanı
Çeltikte yanıklık hastalığı ile mücadele zamanının başladığı açıklandı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklama ile çeltik üreticilerini uyardı. Çeltikte hastalığa yol açan fungusdurun (mantar) ürünün yaprak, Yakacık, kın, boğum, başak ve başak sapında zarar yaptığı, hastalığın yüzde 80-98 nispi nem, 26-28 sıcaklık ve bulutlu havada baş gösterdiği belirtilen açıklamada, "Yaprak lekeleri temmuz ayından itibaren, iğ veya baklava dilimi şeklinde, iki ucu sivri, ortası gri bej veya saman sarısı lekeler şeklinde görülür. Başlangıçta küçük olan lekeler, büyüyüp birleşerek ve yaprağın kurumasına neden olabilir. Yakacıktaki lekeler temmuz ayının ikinci yarısında görülür. Yakacık iplikle sıkılmış gibi bir hal alır, leke yaprak kınına doğru uzanır. Kın üzerindeki lekelerin belirli bir şekli yoktur, daha çok uzunlamasına gelişirler. İlerleyen zamanlarda sap üzerinde yağlımsı görünüşlü lekeler oluşur ve üzerlerinde petrol yeşili renkte küf gelişir. Başak oluşumundan sonra, başağın altındaki boğumda da yanıklık görülerek başaklar beyazlaşır. Hastalığın seyrine göre boş başaklar meydana gelir veya çimlenme değeri olmayan tebeşir gibi beyaz daneler oluşur. Epidemi olan yıllarda zarar çok yüksektir" denildi.
Açıklamada, alınacak önlemler şöyle sıralandı: "Kültürel Önlemler: Temiz tohum kullanmalı, hastalığa dayanıklı çeşitler ekilmeli, hasat sonrası anız bozulmalıdır. Fazla azotlu gübre vermekten kaçınmalı ve sulama suyunun soğuk olmamasına özen gösterilmelidir.
Kimyasal Mücadele: Çeltik yanıklığına karşı tohum ve yeşil aksam ilaçlaması seklinde kimyasal mücadele yapılır. Tohum ilaçlaması koruyucu olarak yapılmalıdır. Tohum miktarına göre belirlenen küçük su tankları veya tohum ıslatma havuzları bu amaç için kullanılabilir.
Yeşil Aksam İlaçlamaları: Yeşil aksam ilaçlaması ise hastalık tarlada görüldüğü zaman yapılır. İlaçlama tavsiye edilen dozda, bitkinin yaprak ve sapların yüzeyi ilaçlı su ile kaplama olacak şekilde yapılır. 10 gün ara ile ikinci ve gerekirse üçüncü ilaçlama uygulanır.
Bölgemizde hastalık etmeni temmuz ayının ilk ve ikinci yarısında belirtiler gösterdiğinden, çiftçilerimizin bu dönemde arazilerini kontrol edip, şüpheli durumları ilgili teknik elemanlara bildirmesi gerekmektedir.
İlaçlama hastalık etmeninin belirtilerinin görülmesini takiben yapılmalı, ilaçlar dozunda ve zamanında uygulanmalıdır." - Samsun - (İHA) |