Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hayvancılığın Sorunlarına Çözüm Arayışı 

HAYVANCILIĞIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAYIŞI 


MERSİN (İHA) - Mersin Ziraat Odası ile Mersin’deki hayvancılık alanında faaliyet gösteren birlikler, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sorunlarının çözümü için el ele verdi. Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, çiftçilerin hakları için oda ve birliklerin birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.


Mersin Ziraat Odası, Mersin Süt Üreticileri Birliği, Mersin Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği ve Mersin Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği başkanları, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sorunlarının tespit edilerek çözümü için bir araya geldi. Mersin Ziraat Odası Yönetim Kurulu’nun haftalık olağan toplantısındaki buluşmada konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Mersin’in taze sebze meyve üretiminin yanında hayvancılık potansiyeli açısından da söz sahibi illerden biri olduğunu kaydetti. Oda olarak hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sorunlarını da zaman zaman gündeme getirdiklerini ve hayvansal üretim konusunda köylerde bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini anlatan Gökçel, bu çiftçilerin sorunlarının çözümü noktasında, üye oldukları birliklerle ortak çalışmalar yaparak sonuca daha iyi ulaşacakları düşüncesiyle böyle bir toplantı düzenlediklerini aktardı. Gökçel, “Yapılacak bütün etkinliklerde oda ve birliklerin birlikte hareket etmesi ile temsil ettiğimiz çiftçilerimizin hak ve menfaatini daha iyi koruyacağız. Toroslar küçükbaş hayvancılığın anavatanıdır. Besicilik doğaya zarar vermez aksine ekolojik dengeyi sağlayan bir unsurdur. Bu sebeple koyun ve keçi varlığını artırmak amacıyla hayvanların beslenebileceği doğal ortamlar yaratılmalı. Bununla birlikte ekonomik verimlilik için bitkisel üretim ile hayvansal üretim entegre bir şekilde yapılmalı. Bu yüzden ilimizde hayvancılığı çok önemsiyoruz. İşte bu noktada birlikte olmamızın ve birlikte hareket etmemizin gerekliliği ve haklılığı ortaya çıktı” dedi.

Mersin Süt Üreticileri Birliği Başkanı Kuzey Acarbaş da Mersin’in hayvancılıktaki potansiyelinin 40. sıradan 17. sıraya yükseldiğini vurgulayarak, Mersin hayvancılık potansiyelinin fuarlarla Türkiye’ye duyurulması gerektiğinin altını çizdi. Mersin Uluslararası Tarım Fuarı’nın adının Mersin Tarım ve Hayvancılık Fuarı olması gerektiğini savunan Acarbaş, “Geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçilerimizin bu fuara hayvancılık isminin de eklenerek onore edilmesi, çiftçilerimizin fuara sahip çıkmalarının sağlanması ve fuarı ziyaret edebilmesi için çiftçilerimizden giriş ücreti alınmaması gerekir. Bugün çiftçimiz Adana iline Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na gittiği zaman organize yapan şirketçe aracının yakıtı karşılanıyor, fuarı ücretsiz geziyor ancak, ilindeki fuarı ücretle gezebiliyor” diye konuştu.

Mersin’deki potansiyelin tanıtımının bir diğer yolunun da diğer illerde düzenlenen hayvancılık şölenlerinin, tarıma hizmet veren oda ve birliklerce organize edilerek Mersin’de de düzenlenmesi olduğunu dile getiren Acarbaş, “Ayrıca, hayvancılık dalında üretim yapan çiftçilerimizin sorunları Ziraat Odası Başkanlığı’nda birliklerimizin destek olarak oluşturacağı bir tarım hayvancılık platformunda tartışılmalı ve tespit edilmeli. Yasal statüsü buna uygun olan Ziraat Odamızca bu sorunlar kamuoyu ile paylaşılmalı ve yetkilere iletilmeli” ifadelerini kullandı.

Mersin Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Başkanı Nuri Demirbaş ise “Yerleşim yerlerinde küçük aile işletmelerince yapılan hayvancılık kalkacak ve şehir dışına taşınacak” diyerek, hayvancılık ihtisas bölgeleri, entegre üretim alanlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Öneriler de sunan Demirbaş, şunları söyledi: “Mersin ili taze sebze meyve üretimi açısından ülkemizde önde gelen illerinden biri. Bu sebeple bitki besleme konusundaki ihtiyacımızın büyük çoğunluğu yetiştirdiğimiz hayvanlardan elde edilen çiftlik gübrelerinden sağlanmalı ki, insan ve çevre sağlığına duyarlı doğal ürünler yetiştirelim. Ancak bu aşamada çiftlik gübrelerinin işleneceği sanayi tesisleri oluşturulmalı, burada işlenen ve bitkiye zararlı materyallerden arındırılan çiftlik gübresi çiftçilerimizin kullanımına ucuz bir şekilde sunulmalı. Sonuç olarak hammaddemiz çok ama bunu işleyecek tesisimiz yok.”

Mersin Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Mehmet Akdoğan da “Her ne kadar keçi ormanda serbest olsa da bu çalışmalardan ötürü çiftçiler 2 binli rakımlara kadar çıkıyor. Buralarda da Orman Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları olduğundan otlatma sıkıntısı yaşanıyor. Yeni meralar oluşturulmalı” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
29.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Hayvancılık, Sorunlarına Çözüm Arayışı, Mersin Ziraat Odası
Link: Hayvancılığın Sorunlarına Çözüm Arayışı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız