Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Çevre Dostu Proje

37 Bin 804 Dekar Alan Yeniden Tarıma Kazandırıldı

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı:

"37 Bin 804 Dekar Alanı Üzerinde Uygulanan Proje İçin 40 Milyon 206 Bin Lira Destekleme Ödemesi Yapıldı"

ANKARA (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre Amaçlı Tarımsal Alanların Korunması (ÇATAK) Projesi ile erozyon, toprak ve su kirliliği olan, yoğun tarımsal faaliyetlere maruz kalmış, sulama suyu sıkıntısı bulunan ve doğal dengesi bozulmuş 37 bin 804 dekar alanı tekrar tarıma kazandırdı.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ÇATAK projesi ile hem çevrenin korunduğu hem de yoğun tarımsal faaliyetlere maruz kalmış, sulama suyu sıkıntısı bulunan, doğal dengesi bozulmuş arazilerin tekrar tarıma kazandırıldığı belirtildi. 2006 yılında başlatılan ÇATAK Projesi'nin başlangıçta pilot olarak seçilen Kırşehir, Isparta, Konya ve Kayseri illerinde uygulandığı bildirilirken, 2008 yılı sonuna kadar sürdürülen pilot uygulamaların sonunda 4 bin 63 hektar (ha) alanın ıslah edildiği vurgulandı.

Pilot uygulamadan sonra 25 ilde uygulanan ÇATAK projesinden bugüne kadar Kırşehir, Isparta, Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Karaman, Çanakkale, Niğde, Nevşehir, Adana, Amasya, Aksaray, Burdur, Denizli, Mersin, Samsun, Sivas, Bilecik, Diyarbakır, Ankara, Aydın, Tokat, Manisa, Çorum ve Edirne illerinde toplam 12 bin 930 üreticinin faydalandığı vurgulanarak, "37 bin 804 dekar alanı üzerinde uygulanan proje için Bakanlık, 40 milyon 206 bin lira destekleme ödemesi yaptı" ifadesinde bulunuldu.

Proje kapsamında destek verilen alanların 3 kategori altında toplandığını belirtilen açıklamada, Minimum Toprak İşlemeli Tarım kategorisi için dekar başına 30 lira, arazinin boş bırakılması uygulamaları (setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır ya da çiftlik gübresi uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi ve çok yıllık buğdaygil veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama) kategorisi için dekar başına 60 lira vereceği ifade edilerek, "Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalar (organik tarım, çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı) kategorisi için de dekar başına 135 lira ödeme yapılıyor.

Bu destekleme kategorileri dışında proje kapsamındaki üreticilere yüzde 70 hibe destekli makine ve ekipman desteği de verilmektedir" denildi.
 
ÇATAK 2011 yılı destekleme bütçesinin 13 milyon lira olarak gerçekleştiği belirtilirken, 2012 yılı için proje kapsamına 2 il daha ilave edildiği ve il sayısının 27’ye, bütçenin ise 30 milyon liraya yükseltildiği vurgulandı. 2012 yılının sonuna kadar 26 bin hektar alanının ıslah edilmesi hedeflendiği belirtildi. 

Ekleme Tarihi
02.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Çevre Dostu Proje
Link: Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Çevre Dostu Proje




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız