Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Vişne Sezonu Sancılı Başladı 

VİŞNE SEZONU SANCILI BAŞLADI


KÜTAHYA (İHA) - Kütahya’nın Kiraz ve Vişnesi ile ün yapmış Pazarlar ilçesinde vişne rekoltesinin geçen yıllara oranla yüksek olması üreticinin yüzünü güldürürken fiyatlarında düşük olması üreticiyi üzdü.


Tek geçim kaynağı olan Meyvecilik olan Pazarlar ve çevresinde bu yıl rekoltenin beklenilenin çok üstünde olması vişne fiyatlarının normal düzeyde olması bekleniyordu. Ancak Pazarlar ve çevresinden her yıl düzenli olarak vişne alan firmaların çeşitli bahaneler öne sürerek fiyatları üreticinin beklediğinin çok altında tutarak üreticiyi zor duruma soktular.

Üreticilerin son gelen yüksek zamlarla Gübre, mazot ve tarım ilacı almakta güçlük çektiği, ayrıca yüksek miktardaki işçilik olmasının yanında fiyatlarında düşük olması üreticiyi düşündürüyor. Hatta bazı üreticiler vişneleri toplamamayı düşünüyor. Çünkü sadece toplamadaki işçilik toplanan ürünün yüzde 85 ’ini götürüyor.

Pazarlar ve çevresinde vişne fiyatları suluk 1 lira ve şokluk 1 lira 20 kuruştan satıldığını belirten vişne üreticileri, “ İlçemizin en büyük geçim kaynağı olan vişnenin fiyatlarının düşük olması üretici olarak bizleri zor günler bekliyor. Gübre, mazot ve tarım ilaçlarına gelen yüksek zamlar dolayısıyla zaten zor günler yaşıyoruz. Artık meyve üreticilerini ya bankalara bağımlı kalacaklar veya işsizler sınıfına katılacaklar. Üreticilerin yüzde 90’ının Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine borçlular. Eğer fiyatlar böyle giderse hiçbir üretici borçlarını ödeyemez. Ayrıca işçilik fiyatları da bunun üzerine eklenirse geriye bir şey kalmıyor. Hatta bazı üreticiler vişneleri toplamamayı düşünüyor. Çünkü sadece toplamadaki işçilik toplanan ürünün yüzde 85 ’ini götürüyor. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. 2011 yılında 2,5 lira ile 3 lira arasında vişne alan firmalar zarar etmiyordu da şimdimi zarar ediyorlar. Şu anda hasadına başlanması gereken vişnenin kilosu, 2 liraydı. Bu yıl fiyat beklentisi çok yüksekti. Ancak, meyve suyu fabrikalarının vişneyi 1 liradan alması bizleri çok üzdü. İşçilik, gübreleme, budama, nakliye, ilaçlama gibi maliyetler hesaplandığında 1 liralık fiyat meyve üreticisinin maliyetlerini bile karşılamıyor” diye konuştular.

Ekleme Tarihi
18.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Vişne, Sezonu Sancılı Başladı, meyvecilik
Link: Vişne Sezonu Sancılı Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız