Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
DSİ 

DSİ'den 10 Milyon Liralık Yatırım

Mersin'in Tarsus ilçesine aşırı yağışlarda Berdan nehrinin taşması nedeniyle ilçeye bağlı Kulak ve Bahşiş köylerinde sular altında kalan tarım alanlarını su baskınlarından kurtaracak olan proje Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçiriliyor.


Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, DSİ 6. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Bölge Müdür yardımcısı Gülsüm Güngör, DSİ Mersin il Müdürü Mehmet Güneş ve Kulak köyü muhtarı Orhan Ercan ile birlikte şiddetli yağışlardan sonra sular altında kalan bölgeleri taşkınlardan kurtaracak ve aynı zamanda Tarsus Kazanlı Turizm bölgesine yapılacak otel ve diğer turistik sosyal tesisleri koruyacak olan projenin inşaat çalışmaları öncesinde incelemelerde bulundu.

Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Tarsus'ta etkili olan yağışlarda Berdan nehrinin denizle buluştuğu Kulak köyü ve Bahşiş beldesinde binlerce dönüm ekili arazinin zarar gördüğünü, bunun sonucunda milyonlarca lira değerinde tarım ürününün sular altında kalması nedeniyle üreticilerin büyük maddi kayıp yaşadığını söyledi.

Bahşiş beldesi ve Kulak köyündeki yaklaşık 40 bin dönüm arazinin su taşkını nedeniyle, ekli alanlar ve seralarda oluşan su baskınlarının büyük maddi zararlara neden olduğunu, su baskınları nedeniyle ürünlerini toplayamayan çiftçilerin, ürünlerini çürümeye terk etmek zorunda kaldığını belirten Güldibi, suları su tahliye pompaları ile günlerce tahliye etmek için mücadele edildiğini kaydetti.

Tüm bu olumsuzlukların bir daha yaşanmaması ve milli servetin heba edilmemesi için bir süredir Devlet Su İşleri Adana 6. Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları istişareler sonucunda hazırlanan projenin uygulanmasına bugünlerde başlanılacağını belirten Güldibi, "DSİ Bölge Müdürü ve ekibiyle biraraya geldik. Berdan nehrini direk olarak denize bağlayacak olan bu proje kapsamında 3.5 kilometre uzunluğunda sedde inşa edilecek. Böylece hem su taşkınları önlenmiş olacak ve tarım alanları sular altında kalmayacak, hemde şu anki konumuyla aynı taşkın nedeniyle tehlikeye maruz kalabilecek olan Kazanlı Tarsus Turizm Bölgesi'ndeki tesisler bu tehlikeyi yaşamayacak. Ayrıca bu seddenin yapılmasıyla birlikte Berdan nehri boyunca gondol gibi sosyal aktivitelerde yapılabilecek" dedi.

Berdan nehrinin bu projeyle Akdeniz'e direk olarak bağlanmasıyla, sel taşkınlarına artık geçit verilmeyeceğini ve bölge üreticisi köylülerin rahat bir nefes alıp, korkularının giderileceğini ifade eden Güldibi, "Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte yörede balıkçılık faaliyetleri de artacaktır. Kısa bir süre sonra yapımına başlanılacak olan inşaat çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor" şeklinde konuştu.

Devlet Su İşleri Adana 6. Bölge Müdürü Nevzat Aksu ise, Berdan nehrini su taşkınların koruyacak olan bu projenin maliyetinin Bayındırlık birim fiyatlarına göre 10 milyon liralık bir yatırım olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı ve Ak Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan'ın bölgeyi Berdan nehrindeki su taşkınlarından korunması konusunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile sürekli istişare ettiğini ve bunun üzerine hazırladıkları projeyi hayata geçirmeye başlayacaklarını belirten DSİ Bölge Müdürü Nevzat Aksu,

"Şiddetli yağışlar Berdan nehrinde taşkınlara sebep oluyor ve bölgedeki binlerce dönüm ekili arazi sular altında kalıyordu. Pompa istasyonları ne yazık ki sorunu çözmede, suları tahliye etmede yetersiz kalıyordu. Ayrıca Kazanlı Tarsus Turizm Bölgesi'ne yaklaşık bir milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu haliyle Turizm Bölgesi de risk altında bulunuyordu. Şimdi uygulamaya geçeceğimiz bu projeyle taşkınlar önlenmiş, araziler sular altında kalmaktan kurtulmuş ve Turizm Bölgesi risk altında kalmaktan kurtulmuş olacak" dedi.

Kulak pompa istasyonunun 500 metre altından denize kadar 3.5 kilometre uzunluğunda sedde yapılacağını belirten DSİ Bölge Müdürü Aksu, "Bu inşaat çalışmasını DSİ olarak tamamen biz yapacağız. Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ile bu projenin uygulanacağı bölgede incelemeler yapmıştık. Projemiz tamamlandı ve şu anda uygulama aşamasına geldik. Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, Berdan nehrinin Bahşiş beldesi, Kulak köyü, Aynaz ovasının bulunduğu bölge ve Kazanlı Tarsus Turizm Bölgesi taşkın bölge alanının dışına çıkmış olacak. Hedefimiz bu çalışmayı en geç bu yılın sonuna kadar tamamlamaktır" şeklinde konuştu.

Kulak köyü Muhtarı Orhan Ercan ise, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ve DSİ Bölge Müdürlüğüne teşekkür ederek, "Aynaz ovası ile birlikte bölgemizde yaklaşık 60 bin dönüm arazi her şiddetli yağışta sular altında kalıyor ve milyonlarca lira zarar meydana geliyordu. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte bölgemizdeki köylüler ve çiftçiler artık bu devasa sorundan kurtulmuş olacak ve sorunun kökünden halledilmesiyle birlikte derin bir nefes alacak" dedi. (AA)

Ekleme Tarihi
21.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: DSİ, 10 Milyon Liralık Yatırım,
Link: DSİ'den 10 Milyon Liralık Yatırım




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız