Orman Yangýný Ýçin En Hassas Dönem Manisa Orman Ýþletme Müdürü Yalçýn Akýn, yaz baþýndan bu yana çýkan yangýnlarda 14.5 hektarlýk orman, 144 hektarlýk ise tarým alanýnýn zarar ördüðünü söyledi. Akýn, özellikle nem oranýn düþtüðü 20 Temmuz-15 Aðustos tarihleri arasýnda orman yangýnlarýna karþý dikkatli olunmasý konusunda uyarýda bulundu.
Bu tarihler arasýnda halký daha duyarlý olmaya çaðýran Ýl Orman Ýþletme Müdürü Yalçýn Akýn, küçük kývýlcýmýn bile büyük bir orman yangýnýna neden olabileceðini, bu nedenle ormanda veya Ormana yakýn alanlarda kontrolü ve kontrolsüz yakýlacak her ateþin tehlikeli olduðunu kaydetti. Akýn, "Ateþ yayýldýðý anda kontrole alma ihtimali çok zor. Vatandaþlarýmýzýn bu tarihler arasýnda orman yangýnlarý konusunda daha duyarlý olmaya çaðýrýyoruz" dedi.
RÝSKLÝ BÖLGELER
Akýn, yangýn için en riskli bölgeleri ise Mevlevihane civarlarý ve etekleri, Kent Ormaný, Turgut Özal Mahallesi civarý, Çakmak Ormanlarý ve Sabuncubeli olarak sýraladý. Çoðunlukla Mevlevihane civarlarý ve eteklerinde çocuklarýn helikopter görmek amacýyla küçük çaplý yangýnlar çýkardýðýna dikkati çeken Akýn, "Bunun önüne geçmek amacýyla bir ekibimiz sürekli orada bekliyor. Ayrýca o bölgedeki çocuklara çikolata daðýtýp, uyarýlarda bulunuyoruz" diye konuþtu.
ORMANLAR 24 SAAT KAMERAYLA ÝZLENÝYOR
Ormanlarý 6 kamerayla birlikte 24 saat gözetim altýnda tutuklarýný belirten Akýn, "Yüksek çözünürlü kameralarýmýzla ormanlarýmýzý izliyoruz. Spil Daðý'nda Çal Daðý ve Saruhan Otel'in çatýsýnda 2'þer kamera sürekli takipte. Ormanda hafif duman yükselse bile merkezimize sinyal verebilecek özellikte" dedi.
Yalçýn Akýn, orman yangýnlarýna müdahale konusunda il genelinde 551 yangýn iþçisinin görev yaptýðýný, 35 arazöz, 29 gözetleme kulesi, 155 gölet, 17 ilk müdahale aracý, 1 helikopter, 15 su ikmal aracý, 8 dozer ve 8 traylere sahip olduklarý söyledi. Akýn, alýnan tüm tedbirlere raðmen yaz baþýndan bu yana meydana gelen 11 yangýnýnda 14.5 hektarlýk ormanlýk alanýn yandýðýný söyledi. Tarým alanlarýnda çýkan 85 yangýnda ise 144 hektarlýk alanýn küle döndüðünü kaydetti.
ORMAN YAKANA CEZA VAR
Orman yangýnlarýný cezasý konusunda vatandaþlarýn fazla bilgi sahibi olmadýðýna dikkat çeken Akýn, "Orman yakmanýn cezasý taksirle, kasýtlý ve terör amaçlý olmak üzere üçe ayrýlýyor. Taksirle orman yakmaya 7 yýl hapis cezasý veriliyor. Kasýtlý orman yakmada ise 10 yýldan az olmamak koþuluyla mahkeme hapis cezasý belirliyor. Terör amaçlý orman yakmaya ise müebbet hapis cezasý veriliyor. Ayrýca, orman söndürmede kullanýlan ekipmanlarýn, iþçilerin, araçlarýn harcamalarý ise faillerine ödetiliyor. Kimi zaman bu para cezasý 500 bin ile 1 milyon TL arasýnda deðiþiyor" diye konuþtu. - Manisa - |