Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Simav’da Fıstık Çamı Sevinci 

KÜTAHYA (İHA) - Simav’da 24 yıl önce Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Sarıyar Deresi mevkiindeki 50 dekarlık ormanlık alana deneme amaçlı dikilen fıstık çamlarının meyveye gelmesi herkesi sevindirdi.


Simav Orman İşletme Müdürü Enver Yıldırım, 1988 yılında deneme amaçlı dikilen fıstık çamlarının bölgeye uyum sağladığını ve meyve vermeye başladığını bildirdi. 24 yıl önce deneme amaçlı dikilen fıstık çamlarının meyve vermesinin ardından geçen yıl ilçeye bağlı Yeniköy beldesinde 50 hektarlık bozuk oranlık alana köylüler ile anlaşarak fıstık çamı diktiklerini dile getiren Yıldırım, ”24 yıl önce Sarıyar mevkiinde 50 dekarlık bir alana diktiğimiz fıstık çamlarını yöre halkının 2-3 yıldan bu yana toplayıp çarşı pazarda yüksek fiyattan satarak aile bütçelerine önemli ölçüde katkı sağlamaya başlamaları bizleri sevindirmektedir. Fıstık çamının bölgemize uyum sağladığının anlaşılması üzere aynı bölgede Yeniköy beldesinde 500 dönümlük bozuk bir alana yeni çam fıstığı fidanı diktik. 15-20 yıl sonra bölge halkı için iyi bir gelir kaynağı oluşturmuş olmak bize gurur veriyor” dedi.

Fıstık çamının meyvesinin parasal yönden çok kıymetli olduğuna vurgu yapan Yıldırım, “Fıstık çamı sıcak iklimleri seviyor. Simav’ın Kırvadi bölgesi de ilçe merkezi ve diğer yüksek kesimlere nazaran 5-6 derece daha sıcak. Bu yüzden Kırvadi bölgesinde fıstık çamı yetişip meyve veriyor. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Bölgede kara çam yerine fıstık çamı dikerek yöre halkına ekonomik gelir sağlamak zorundayız” diye konuştu.
 
Orman suçlarında önemli bir azalma kaydedildiğini ifade eden Yıldırım, “Bölgeye önümüzdeki günlerde daha çok fıstık çamı dikerek orman köylüsüne ekonomik açıdan daha çok yararlı olmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
26.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Simavda Fıstık Çamı Sevinci, gıda tarım, haberler
Link: Simav’da Fıstık Çamı Sevinci




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız