Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Anız yangını üründe verimliliği düşürür

YOZGAT (CİHAN) - Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, anız yangınlarının üründe verimliliği düşürdüğünü ve doğal dengeye büyük zarar verdiğini söyledi.


Ziyaattin Özdemir, çiftçilerin ürününü tarladan kaldırdıktan sonra genelde anız yakma yoluna gittiğini söyledi. Özdemir, anız yakmanın hem kanunen yasak hem de toprak yapısına ve topraktaki canlı varlığının yok olmasına sebep olduğunu kaydetti.

İlde hububat hasat döneminin bazı ilçelerde hala devam ettiğini belirten Özdemir, "Çiftçilerimiz hasat sonrası tarlada kalan sap parçalarını yakmamalıdır. Çünkü anız yakılması toprağında yanmasına, ürün veriminin düşmesine neden olduğu gibi binlerce canlının da yanarak yok olmasına sebep oluyor. Yangınlar yüzünden tabiatın doğal dengesi bozuluyor. Bu da kuraklığa ve çeşitli hastalıkların yaşanmasına sebep oluyor." dedi.

Anız yangınının çevreye de büyük zararlar verdiğini söyleyen Özdemir, "Yangınla toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler. Topraktaki biyolojik denge bozulur. Toprak yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeler azalır. Dumandan dolayı karayolunda görüş mesafesi azalır ve kazaların yaşanmasına sebep olunur. Kontrol edilemeyen anız yangınları bölgedeki tarlalara, bağ ve bahçelere elektrik ve telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi olmayan zararlar verebilir. Bu bakımdan vatandaşlarımız anız yakmaktan mutlak suretle kaçınmalıdırlar." diye konuştu.

Anız yakmanın kanunen yasak olduğunu ve parayla cezalandırıldığını hatırlatan Özdemir, çiftçilerden anızlarını yakmamalarını istedi.

Ekleme Tarihi
30.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Anız yangını üründe verimliliği düşürür, gıda tarım
Link: Anız yangını üründe verimliliği düşürür




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız