Sýcak Hava Çiçeklerin Boynunu Büktü Süs Bitkileri ve Mamulleri Ýhracatçýlarý Birliði Baþkaný Osman Baðdatlýoðlu, sýcak havanýn çiçek üretimi ile ihracatýný olumsuz etkilediðini, geçen yýl temmuz ayýna kadar yaklaþýk 49 milyon dolarlýk ihracat yapýlýrken, bu yýl bu rakamýn 45 milyon dolara düþtüðünü söyledi.
Baðdatlýoðlu, gazetecilere yaptýðý açýklamada, kesme çiçek ihracatýnda ve üretiminde geçen yýla göre bir düþüþ yaþandýðýný bildirdi. Sezonun ilk 2 ayýnda ihracatta yüzde 20'lik artýþ olduðunu, ancak sonraki 4 aylýk süreçte yüzde 8'lik düþüþ yaþandýðýný kaydeden Baðdatlýoðlu, ürün olarak da yüzde 20'lik düþüþün söz konusu olduðunu belirtti.
Baðdatlýoðlu, temmuz ayý itibariyle hem ihracatta hem de üründe yüzde 20'lik düþüþ olduðunu bildirerek, "Üretim ve ihracatýn düþmesinde iklim deðiþiklikleri etkin rol oynadý. Üretimde ve ihracatta geçen yýllara göre düþüþ yaþanýyor. Geçen yýl temmuz ayýna kadar yaklaþýk 49 milyon dolarlýk ihracat yapýlýrken, bu yýl bu rakam 45 milyon dolara düþtü" dedi.
Yaz sezonunda kesme çiçek üretiminin aðýrlýklý olarak Isparta'da yapýldýðýna iþaret eden Baðdatlýoðlu, geçen seneki ihracat rakamlarýný yakalamayý planladýklarýný, ancak hava sýcaklýklarý bu þekilde seyrettiði takdirde bunun mümkün olamayacaðýný kaydetti.
Geçen yýl bölgede 400 milyon dal kesme çiçek üretildiðini kaydeden Baðdatlýoðlu, bunun 70 milyon dalýný Isparta bölgesinin saðladýðýný belirtti. Hava sýcaklýðýnýn mevsim normallerinin üzerinde olmamasýný temenni eden Baðdatlýoðlu, "Sebzede yaþanan sýkýntý çiçekte de yaþanýyor. Hava sýcaklýðýnýn mevsim normallerinin üzerinde olmasý çiçek üretimini olumsuz etkiliyor. Bu da ihracata yansýyor" diye konuþtu.
-Örtü altý tarýmda "iþçi' sýkýntýsý-
Baðdatlýoðlu, tarýmýn önündeki en önemli tehlikelerden birinin arazide çalýþacak iþçinin azlýðý olduðunu söyledi.
Kesme çiçekçilikte iþçilerin ailesiyle çalýþtýðýna iþaret eden Baðdatlýoðlu, 4-5 kiþilik bir ailenin yýlda 30-40 bin civarýnda kestiði dala göre kazanca sahip olduðunu belirtti.
Ancak örtü altý tarýmda çalýþacak normal iþçi bulma sýkýntýsý yaþandýðýný vurgulayan Baðdatlýoðlu, þunlarý kaydetti:
"Herkes üniversite mezunu oluyor, üniversite mezunu kiþiyi de burada çalýþtýramýyorsunuz. Ayrýca doðu illerine yapýlan yatýrýmlar nedeniyle artýk insanlar Antalya'ya da gelmiyor, kendi yaþadýklarý yerlerde iþ buluyor. Artýk Avrupa'ya dönüyoruz. Arazide çalýþacak insanlar gün geçtikçe azalýyor, bu da tarýmda tehlike çanlarý çaldýðýný gösteriyor. Sektörde vasýflý ve vasýfsýz eleman sýkýntýsý yaþanýyor."(AA) |