Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bilimsel karpuz işi tuttu

KAHRAMANMARAŞ (CİHAN) - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Elbistan Meslek Yüksekokulu (EMYO) bünyesinde geçtiğimiz yıl ilk defa ekilen organik karpuz işi tutunca yüksekokul yönetimi bu yıl da boş alanlara karpuz ve domates ekti. Organik yetişen ürünlere yoğun talep olduğu öğrenildi.


EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici'nin önderliğinde geçen yıl başlatılan proje ile okulun kullanılmayan boş arazilerine karpuz ekildi. Şeker Fabrikası’ndan toprak ve Afşin-Elbistan Termik Santrali’nden 'gidya' getirilerek oluşturulan tarlada yüksek verim alındı. Linyit havzalarının üst katmanlarında bulunan ve tarımsal değeri yüksek doğal bir materyal olan gidya suyu iyi tutmasıyla da biliniyor.

Elde edilen yüksek verim üzerine üretime bu yıl da devam edildi. Şimdi okul bünyesinde 2 dönüm alanda karpuz, 3 dönüm alanda ise domates üretimi yapılıyor. Tamamen bilimsel veriler ışığında yapılan üretim, alıcılardan da büyük talep görüyor. Organik olması sebebiyle tercih edilen ürünler için şimdilik ekonomik bir geri dönüş beklenmiyor.

Damlama yöntemiyle sulanan ve numaralandırılan karpuz ve domateslerin bakımını yüksekokulda görev yapan eğitim ve öğretim elemanları yapıyor. EMYO Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Muharrem Eren, amaçlarının organik üretimin bölgede yapılabileceğini göstermek olduğunu kaydetti. Eren, “Buralar bilim yuvaları. Elbette buralarda ekonomik çıkar değil, bilimsel getiriler düşünülür. Biz de bölge çiftçimize organik ürün yetiştirmenin yöntemini göstermek istedik.

Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde çok yararlı olmasına rağmen kullanılamayan gidya’yı getirip toprağa serptik. Gidya, suyu tuttuğu için çok fazla su harcamaya gerek kalmıyor. Ürünlerde hastalıklar ortaya çıkınca anında müdahale ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ürettiğimiz karpuzları, idarecilerimize hediye ettik. Çok beğenildi. Çiftçilerimiz de ürünleri görmek için zaman zaman geliyorlar. Çiftçilerimize de çok iyi bir örnek oluyor. Bu topraklar verimli kullanılırsa çok değer kazandırır. Alternatif ürünlere yönelmek tarım sektörü için çok kazançlı yollar açabilir.” şeklinde konuştu.

EMYO Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici ise EMYO’nun geliştirdiği projelerle adından söz ettiren bir yapıya büründüğünü ifade ederek, çalışmalara destek veren herkese teşekkür etti. 

Ekleme Tarihi
05.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bilimsel karpuz, organik domates, gıda tarım, organik tarım
Link: Bilimsel karpuz işi tuttu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız