Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ekolojik pazar Konya, meram 

Ekolojik pazar Konya'da

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, %100 Ekolojik Pazar projelerinin bir yenisine daha imza atıyor. Konya’nın ilk ekolojik pazarı Meram %100 Ekolojik Pazar, Meram Belediyesi ortaklığıyla 25 Ağustos’ta açılıyor.


Yerel üretim ve tüketimin önemine ve teşvik edilmesi gerektiğine inanan, sadece İstanbul’a sıkışmış bir taleple organik tarımın yaygınlaşmayacağını savunan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, organik tarım yapan üreticinin son kullanıcıya doğrudan ulaşmasını sağlayan %100 Ekolojik Pazarlar halkasına bir yenisini daha ekliyor: Konya Meram %100 Ekolojik Pazar, Meram Belediyesi ortaklığıyla 25 Ağustos 2012 Cumartesi günü açılıyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yerel yönetimlerin işbirliğiyle İstanbul’da Şişli, Kartal, Bakırköy ve Beylikdüzü’nde her hafta kurulan %100 Ekolojik Pazarlar ve kapanan Antalya ve Samsun %100 Ekolojik Pazar deneyimlerinden sonra Meram %100 Ekolojik Pazar’a da danışmanlık, eğitim, organizasyon, denetimler, basın ve halkla ilişkiler konularında destek verecek. Konya İl Özel idaresi, Meram Belediyesi’ne pazarın maliyetinin yüzde 10’unu karşılayarak verdiği desteğin yanı sıra bölgedeki üreticilere beş yıldır organik tarım sertifikaları, fide, fidan ve tohum temini konularında da destek veriyor. Tarım İl Müdürlüğü de çiftçi eğitim ve denetimi konusunda Meram %100 Ekolojik Pazar’a destek verecek.

Ekolojik sertifikalı ürünlerin sağlıklı ve güvenilir bir model ile tüketiciye en kısa yoldan ve uygun fiyat ve koşullarda ulaşmasına olanak sağlayacak Meram %100 Ekolojik Pazarın Konya’da bir ilk olacağını vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, “Buğday Derneği öncülüğünde İstanbul’da kurulan %100 Ekolojik Pazarlar sayesinde ekolojik ürünler daha çok tanınır, bilinir ve ulaşılabilir hale geldi. Biz de Konya’nın ilk ekolojik/organik semt pazarı projesini bu derneğimizin danışmanlığında hayata geçiriyoruz” dedi.

Buğday Derneği %100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu da “Bugün ailelerin organik ürün tercihi sadece sağlık öncelikli bir tercihten öte torunlarımıza, yani gelecek kuşaklara nasıl bir dünya bırakacağımızla ilgili bir tercih. Bugün yaptığımız tercihler torunlarımızın geleceğini belirleyecek. Organik ürün tercihi sadece ‘bugüne’ ve ‘sağlık’ boyutuna indirgendiği, üretim ve kullanımı yerelde yaygınlaştırılamadığı, bir devlet politikası haline getiremediği sürece gelecek kuşakların gıda güvencesi sağlanamayacak, sağlıklı kuşaklar yetiştirilemeyecek, temiz ve verimli su, toprak ve doğa bırakılamayacak” dedi.

Meram %100 Ekolojik Pazar için her şey beş yıl önce başladı. Konya İl Özel İdaresi teşviki ile o günlerde Beyşehir ve Meram ilçelerinde başlatılan organik tarım projesi sayesinde Meram’da 60, Beyşehir’de 110 çiftçi organik tarıma başladı. Üç yıl kadar önce de İl Özel İdaresi, Meram Ziraat Odası, Selçuk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu bir konsey, organik tarım faaliyetlerinin şekillenmesi yönünde çalışmalar başlattı. Bölgede organik tarım yapan çiftçilerin ürünlerinin pazarlanmasında yaşanan sıkıntılar sonucunda, İl Özel İdaresi’nin belediye ile, Meram Belediyesi’nin de Buğday Derneği ile iletişime geçmesiyle ekolojik pazarın kurulma süreci başladı.
 
Pazar için önce özel üstü kapalı bir alan inşa edildi. 5 bin 625 metrekare kapalı alanı, 9 adet dükkânı, organik üreticilerin kullanımı için 1 soğuk hava deposu, zabıta ve pazarcılar odası için 1’er ofisi, 1 bankamatik yeri, 2’şer adet bay ve bayan tuvaleti olan pazar, ekolojik pazar için yaptırılan özel tezgahlar ile cumartesi günleri %100 Ekolojik Pazar olarak hizmet verecek.
 
Ekolojik pazarda, taze sebze-meyve gibi ürünlerin yanında zeytinyağı, bal, tahıl ve bakliyat, kozmetik, kuru meyve ve yemişler gibi işlenmiş ürünler de satılacak. Meram %100 Ekolojik Pazar’a özel olarak alanın kenarında sadece organik ürünlerin satılacağı dükkânlar da yapıldı. Dükkânlardan birkaçı %100 Ekolojik Pazar’a organik girdili yeme içme hizmeti de verecek, hafta içi ise buralarda ambalajlı organik ürünler satılacak. Böylece bu dükkânlar hafta içi de organik ürün kullanıcıları için cazibe merkezi olacak. Üreticilerden teşvik amacı ile ilk yıl herhangi bir bedel talep edilmeyecek. Mersin, Mut, Konya, Ankara, Isparta bölgesinden 20 kadar üreticinin katılımıyla başlayacak projede ilk aşamada aracı kurumlar bulunmayacak.

Buğday Derneği tarafından oluşturulan veri kayıt sistemine dayanarak Meram Belediyesi’nce oluşturulacak bir bilgisayar programı ile pazarın tüm giriş-çıkışları kayıt altına alınacak. Böylece herhangi bir üretici veya ürüne dair satış verileri herhangi bir tarih aralığında elde edilebilecek ve üretici stok takibi organik tarım sistemi içinde çok daha sağlıklı yapılabilecek.
Meram %100 Ekolojik Pazar’ın 25 Ağustos’taki açılışının ardından pazar alanında organik tarım konusunda söyleşiler yapılması, Meram Belediyesi’nin organizasyonuyla organik tarım arazilerine ziyaretler yapılması da planlanıyor.

Buğday Derneği üyeleri Konya'daki pazarla ilgili bilgileri verdikten sonra derneğin kurucusu Victor Ananais'in anısına şunları söylediler: "%100 Ekolojik Pazarlar projesine bir halka daha eklenirken, Buğday Derneği’nin ve %100 Ekolojik Pazarların kurucusu sevgili Victor Ananias’ı da saygı ve özlemle anıyoruz. %100 Ekolojik Pazarların yaygınlaşması yolunda çaba gösteren Ananias, ekolojik ürün pazarının sağlıklı gelişebilmesi amacıyla, giderek artan ekolojik pazarlarda oluşturulacak standartlar için sektörün tüm ilgili taraflarına işbirliği çağrısında bulunmuştu. Buğday Derneği, yerel yönetimlerle, yerel üret-yerel tüket ilkesine uygun olarak %100 Ekolojik Pazarlar projesine yeni halkalar eklemek için çalışmalarını sürdürecek. "
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ekolojik, pazar, Konya,
Link: Ekolojik pazar Konya'da




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız