Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yönünü alternatif pazarlara çevirdi

Tat Bakliyat, İhracatta yüzünü yeni pazarlara döndü

MERSİN - Ortadoğu’da yaşanan siyasi karışıklıklar nedeniyle bakliyat ihracatında sıkıntı yaşanmasının ardından Tat Bakliyat, yönünü alternatif pazarlara çevirdi. İhracattaki ağırlığını artırmak isteyen firma, Japonya ve Afrika pazarlarına da girmeye başladı.


2011’de ilk bin ihracatçı firma arasında yer alan Tat Bakliyat, mevcut başarısını sürdürüp bu yıl da yüzde 20 büyüme hedefinde. Yaptığı yatırımlarla istikrarlı büyümesini sürdüren ve sektörün önemli oyuncuları arasına adını yazdıran firma, bu yıla da gümrüklü ve gümrüksüz kuru ve soğuk hava raflı sistem depo yatırımlarıyla damgasını vurdu.

Bakliyat ve hububat sektöründe 1991’den bu yana faaliyet gösterdiklerini anlatan Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, sektörde düzenli büyüme ve yatırımlarıyla öne çıktıklarını kaydetti. “Firmamızı sektörde farklı kılan en önemli özellik kaliteye verdiğimiz önem ve istikrarlı büyümemiz” diyen Memiş, Tat markalı ürünleriyle hem iç pazarda hem de yurtdışında önemli satış rakamlarına ulaştıklarına dikkat çekti. Yurtiçinde de dışında da güçlü pazar payına sahip olduklarını dile getiren Memiş, bunun dışında birçok yerel, ulusal marketler ve discount marketlerle de çalıştıklarını açıkladı.

“Günlük 950 ton üretim kapasitesine sahibiz”

Kapasitelerini her geçen gün yeni yatırımlarla artırdıklarını kaydeden Şerafettin Memiş, bugün kırmızı mercimek fabrikası, çeltik fabrikası, bulgur fabrikası, bakliyat eleme ve paketleme tesisleriyle günlük toplam 950 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını bildirdi.

66 bin metrekarelik alanda çalışmalarını 250 kişiyle sürdürdüklerini ifade eden Memiş, “Merkezimiz Mersin’de olup, İstanbul ve İzmir’de de bölge müdürlüklerimiz bulunuyor. Yurtdışında da güçlü pazara sahip olan firmamızın ABD, Almanya, Irak, Lübnan ve Azerbaycan gibi birçok ülkede distribütörlükleri var” dedi. Firma olarak 70 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Şerafettin Memiş, “Yeni pazar hedeflerimiz sürüyor. Son dönemlerde Japonya ve Afrika pazarlarına da girdik” diye konuştu.

“Ortadoğu’daki istikrar önemli”

Sektöre ilişkin değerlendirme yapan Şerafettin Memiş, son yıllarda Türk mahsullerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle kırmızı mercimek, nohut gibi ana ihraç kalemlerinin ihracatında çok azalma olduğunu hatırlatarak, bu nedenle transit ticarete yönelimin arttığını kaydetti. Bu yıl ise kırmızı mercimek ve nohutta rekoltenin iyi olması nedeniyle ihracatta artış beklediklerini anlatan Memiş, “Türkiye olarak Kanada gibi rakip ihracatçı ülkelerle fiyat rekabetinde başarılı olabilirsek bu yıl bakliyat ihracatımızda çok artış olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Sektörün ihracattaki başarısını yurtdışındaki istikrar ortamının da etkileyeceğini vurgulayan Şerafettin Memiş, şu şöyle konuştu: “Sektörün ihracattaki başarısını etkileyebilecek bir diğer faktör de en büyük pazarımız olan Ortadoğu’daki siyasi problemlerdir. Mısır, Suriye, Libya gibi ülkelerde siyasi istikrar sağlanmadıkça, güvenli bir ticaret ortamı oluşamaz ve bu da ticaretimizi önemli ölçüde etkileyecektir. Özellikle Suriye şu an ihracatımızın tamamen durduğu bir ülke. Bakliyat ve hububat sektörü için önemli bir pazar olan Suriye’de özellikle siyasi istikrar şart.”

“Lojistik sektörüne de adım attık”

Memişoğlu Grup olarak bu yıl bakliyat dışında bir sektöre yatırım gerçekleştirdiklerine de değinen Şerafettin Memiş, 13 milyon TL yatırım ile Tatlog markasıyla lojistik sektöründe de faaliyet göstermeye başladıklarını söyledi. Yatırımlarının Mersin’de 23 bin metrekarelik bir alan üzerinde gerçekleştiğini bildiren Memiş, gümrüklü ve gümrüksüz kuru ve soğuk hava raflı sistem depolar yaptıklarını ifade etti. “Son teknolojiyle kurulan tesisimiz, her türlü ürünü güvenle depolanmasına olanak sağlayan bir sistemde kurulmuştur” diyen Memiş, bu yatırımları nedeniyle Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) tarafından ‘Yılın Girişimci ve Teşvik Ödülü’ aldıklarını açıkladı. Mersin için doğru ve başarılı bir yatırım yaptıklarına inandığını kaydeden Memiş, sözlerini, “Firmamızın ve sektörümüzün gelişimi adına her türlü yeni yatırıma açık olarak, düzenli büyümemize devam edeceğiz” diye tamamladı.

“İhracatta artış bekliyoruz”

Şerafettin Memiş, son yıllarda Türk mahsullerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle kırmızı mercimek, nohut gibi ana ihraç kalemlerinin ihracatında çok azalma olduğunu hatırlatarak, bu nedenle transit ticarete yönelimin arttığını kaydetti. Bu yıl ise kırmızı mercimek ve nohutta rekoltenin iyi olması nedeniyle ihracatta artış beklediklerini anlatan Memiş, “Türkiye olarak Kanada gibi rakip ihracatçı ülkelerle fiyat rekabetinde başarılı olabilirsek bu yıl bakliyat ihracatımızda çok artış olacaktır” değerlendirmesini yaptı.







kobiden.com

Ekleme Tarihi
12.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Yönünü alternatif pazarlara çevirdi, bakliyat, tat, ihracat, gıda tarım
Link: Yönünü alternatif pazarlara çevirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız