Kars’ta hayvancılık bilimsel metodlar kullanılarak geliştirilecek
KARS (CİHAN) - Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilin en büyük doğal potansiyeli olan hayvancılık sektörünün bilimsel metodlarla rasyonel gelişimini sağlamak için ilk adımı attı. Kurum, suni tohumlamanın, hayvan yetiştiriciliği ve ıslahının vazgeçilmez en önemli unsuru olduğunu, bu metod ile kısa bir zamanda, daha az emek ve masraf harcayarak, kalıtsal verim gücünü arttırmanın mümkün olduğunu bildirdi.
Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, dünyada uygulanmış ilk biyoteknolojik yöntem olarak kabul edilen ve dünyadaki biyoteknolojik gelişmelerin tetikleyicisi olması yanında hayvan ıslahında ve çok sayıda hayvan hastalığının önlenmesinde suni tohumlamanın büyük rol oynadığını kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Kars genelinde suni tohumlama hizmetlerinin gelişmesi ve daha sağlıklı yürütülmesi için, İl Müdürlüğü rehberliği ve denetiminde, Veteriner Hekimler Odası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kars-Ardahan-Iğdır Hayvancılık Kooperatifler Birliği ve Süt Üreticileri Birliği konsensüsü ile hazırlanan ortak protokol eşliğinde, il geneli tüm serbest veteriner hekimlerin bu hizmetleri yürütmesinin planlandığı iletildi.
Bu çerçevede, suni tohumlama hizmetlerinin il geneli serbest veteriner hekimler tarafından yürütülmesi, tohumlanan hayvanların İl/İlçe Müdürlüklerine bildirimi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından E-ıslah sistemine kayıt edilmesi, İl/İlçe Müdürlüklerince belirlenmiş kurallar dahilinde sağlanacak.
USULSÜZLÜK YAPAN 5 YIL DESTEKLERDEN YARARLANAMAYACAK
Yapılacak denetimlerde usulsüzlüklerin tespiti halinde ise ilgili kuruluş, yetiştirici veya serbest veteriner hekim hakkında adli ve idari işlem yapılacak. Yetiştiricinin haksız destek aldığı tespiti halinde ise yapılan ödemeler geri tahsil edildiği gibi ilgili yasa gereği 5 yıl süreyle desteklemelerden de yararlandırılmayacağı da belirtiliyor.
Uygulama neticesinde hedeflenen temel amaç ise hayvan ıslahını sağlayarak verimli ve kaliteli hayvancılık yaptırmak, yetiştiricinin daha yüksek kazanç elde etmesini sağlamak, hayvancılık desteklemelerinden azami derecede faydalandırma ve Kars ilinin en büyük doğal potansiyeli olan hayvancılık sektörünün bilimsel metotlarla rasyonel gelişimini sağlamak olarak sıralanıyor.