Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halid Milli 

Adana Çiftçiler Birliği: Narenciye fiyatı bu kış yükselecek

ADANA (CİHAN)- Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halid Milli, meyve olgunlaşma dönemine giren narenciyede, çiçeklenme döneminde yaşanan olumsuz hava koşulları sebebiyle rekoltenin düşeceğini, arz talep dengesine bağlı olarak fiyatların yükseleceğini tahmin ettiklerini savundu.


        Halid Milli, yaptığı açıklamada, narenciyenin çiçeklenme döneminde gerek dünyadaki diğer üretici ülkelerde, gerekse Türkiye’de hava koşullarının, çiçek dökümünün fazla olmasına yol açtığını kaydederek, "Narenciyeyi bu sezon hem halk pahalıya yiyecek hem de üreticinin birim alandan elde ettiği verim azalacak." dedi.

        Narenciyede fiyat yükselince çiftçisinin çok kazandığının düşünüldüğünü ifade eden Milli, "Oysa, fiyat yüksekse üreticinin elinde zaten ürün yoktur. Olmayan ürünün fiyatının yükselmesi üreticiye hiçbir şey kazandırmaz." diye konuştu.

        Milli, narenciyenin çok yıllık bitki olduğunu, bu sebeple verim olmasa bile üreticinin bahçesine aynı masrafı yapmak zorunda olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Ben bunu şuna benzetirim; esnafsınız, dükkânınız var, işler kesat gitti, kriz oldu, dükkânın darabasını kapatabilirsiniz. Yani mal alıp satmayabilirsiniz. Oysa çiftçilerin öyle bir lüksü yok. Ürün alamasak da satamasak da aynı masrafı yapmak zorundayız."

        Narenciye fiyatındaki artışın, geçen sezona göre yüzde 100’ü bulacağını tahmin ettiğini anlatan Milli, şöyle devam etti: "Dünyada da aynı şekilde fiyatlar yükselecek. Çünkü, Avrupa'nın en büyük tedarikçilerinden Fas'ta, mayıs ayının ilk 20 günü 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar gerçekleşti. Tam çiçeklenme zamanında yaşanan bu sıcaklık, çiçeğin meyveye dönerken kendini bırakmasına, ağaçtan dökülmesine sebep oldu. Yurt dışı haber kaynaklarının sitelerinden edindiğim bilgilere göre, bu ülkede yüzde 60 civarında rekolte eksikliği var. Bu, çoğunluğu mandalina olmak üzere, yılda 2 milyon ton üretim yapan Fas'ta yaklaşık piyasadan 1 milyon ton veya ondan biraz daha fazlasının eksilmesi demek. Bu da Avrupa'ya arzın azalması anlamına geliyor. Mandalina çeşitlerinde beklenenden fazla fiyat artışı bekleniyor."

        Milli, Avrupalıların narenciyeyi sadece meyve değil ilaç gibi gördüklerini kaydederek, "Bu nedenle her ne kadar kriz olsa da bu ülkelerin narenciyeye olan talebi sürecek. Eğer Türkiye’de hava koşulları iyi gitseydi, Fas’ta yaşanan sıkıntı Türk narenciye sektörüne olumlu yansırdı. Zira, bu ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak en yakın pazar Türkiye’dir. Çünkü, narenciyede büyük bir yetiştirici ülke olan İspanya'nın da çeşitli bölgelerinde eksiklikler olduğu söyleniyor."


CİHAN

Ekleme Tarihi
15.08.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Adana Çiftçiler Birliği, Narenciye, fiyatı bu kış yükselecek, turunçgil, meyvecilik, tarım
Link: Adana Çiftçiler Birliği: Narenciye fiyatı bu kış yükselecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız