Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Narenciye İhracatına DFİF'ten Ağır Darbe
 
İşadamı Mehmet Ali Bilici, narenciye ihracatında verilen DFIF desteğinin kalkmasının, sektörü şaşkınlık İçinde bıraktığını, umutların Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Adana milletvekillerine bağlandığını söyledi.
 
Narenciye ihracatında, ihracatçıya verilen ve dolayısıyla çiftçiyi de olumlu etkileyen DFÎF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) desteğinin bu yıl kalkması sektörde hem belirsizliğe, hem de ihracatçının çiftçiye teklif ettiği fiyatların düşmesine yol açtı. DFIF’lerin artık çiftçiye verileceği yönüridp resmi olmayan bilgiler gündeme gelirken, nafşnciyenin merkezi durumundaki Adana’da da beliSizlik büyümeye başladı. İşadamı Mehmet Ali Bilidı, en: son ton başına 125 dolar olan DFÎF konusuna ’acilen bir çözüm bulunması gerektiğini ve buniın için de en önemİi ismin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olduğunu söyledi.
 
REKÂBET ŞANSIMIZ KALMAZ
 
Adana dünyasının önde gelen isimlerinden ve geçmişte 3 dönem milletvekili olarak TBMM’de görev alan Bilici Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet .Ali Bilici, DFÎF’in kalkmasının Türk narenciyesinin dünya pazarlarındaki rekabet gücünü kırdığını vurguladı. Arjantin, Brezilya, Mısır ve İspanya gibi narenciyede Türkiye’nin rakibi olan ülkelerin artık çok daha avantajlı olduğunu belirten Bilici, “DFIF desteği olmayınca Türk narenciyesinin rekabet şansı kalmıyor. Bu da Türkiye’nin ihracat gelirlerinde önemli bir kayba yol açar” diye konuştu.
 
Narenciyenin üretiminde girdilerin neredeyse tamamının iç kaynaklardan sağlandığını, dolayısıyla ihracat gelirinin tamamına yakınının ekonominin artı hanesine yazıldığım vurgulayan Bilici şöyle devam etti: “Narenciye Türk tarımında, önemli bir ihraç ürünü. Üretimin büyük kısmı ihraç ediliyor. İlaç ve gübrede bir miktar ithalat yapılıyor ama büyük bölümü dışarıya bağımlı olmadan sağlanan girdilerle üretim yapılıyor, öte yandan binlerce kişi narenciyenin toplanması ve paketlenmesinde çalışıyor. Bu yönüyle de önemli bir sektör. DFIF bu nedenle kalkmamalı.”
 
ÇİFTÇİ AĞACINI KESEBİLİR
 
Sorun çözülmezse yakında narenciye üreticilerinin narenciye bahçelerine bakım yapmaktan vazgeçeceğini hatta birçoğunun ağaçları kesebileceğini belirten Mehmet Ali Bilici, bu alanda faaliyet gösteren çiftçilerin, tarla tarımı yapanlar gibi ‘Bu sene başka bir ürün ekeyim’ deme şansının bulunmadığım, çünkü bir ağacın en az 6-7 yılda yetiştiğini vurguladı. Bilici, sorunun çözümü için özellikle Ekonomi Bakam Zafer Çağlayan ve Adana milletvekillerine görev düştüğünü, onların da samimiyetine güvendiklerini söyledi.

Ekleme Tarihi
17.08.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  Narenciye, İhracat, DFİF, turunçgiller, gıda tarım
Link: Narenciye İhracatına DFİF'ten Ağır Darbe




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız