Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Amasya’da Modern Bağcılık Destekleniyor 

AMASYA’DA MODERN BAĞCILIK DESTEKLENİYOR

AMASYA (İHA) - Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, modern bağcılığın yaygınlaştırılması için proje hazırladı.


Uygulanan ‘Bağcılığı Geliştirme Projesi’ kapsamında çiftçilerin imkanlarının yanı sıra Amasya İl Özel İdaresi desteğiyle bağ tesis edilmeye başlandığını belirten Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Mahmatlar ile Sarıalan köylerinde yaptığı incelemede proje neticesinde kaliteli üzümler üretildiğini söyledi.

Proje kapsamında üretimin her aşamasında çiftçilere teorik ve uygulamalı olarak bilgi verdiklerini belirten Gülbay, “Daima onların yanında olduk. Şimdi çiftçilerimizin de belirttiği gibi bağ alanlarının arttırılarak üretimin artması ve pazar payını arttırmak istiyoruz. Bu arazilere en uygun bitki üzümdür. Tarımsal konularda desteğini bizlerden esirgemeyen Valimiz Sayın A. Celil Öz’ün üzüm bağlarının yaygınlaştırılması içinde yapmış olduğumuz bağcılık projelerine de destekleriyle bu alanları çoğaltacağız” dedi.

Amasya’da var olan bağ alanlarında yapılan eski sistem bağcılığın floksera zararlısı ve diğer olumsuz nedenlerden dolayı gittikçe azaldığına dikkat çeken ziraat mühendisi Aydan Kantar, “Bağcılığı tekrar canlandırmak için yüksek sistem bağcılığın fazla iş gücü istememesi, birim alandan fazla ürün alınması ve ekonomik getirisinin iyi olması bağcılığı daha fazla cazip kılmaktadır. İlimizde yüksek sistem bağcılığını yaymak iyi bir alternatif ürün olarak olumlu sonuçlar alınacağı düşünülerek il müdürlüğümüzce ‘Bağcılığı Geliştirme Projesi’ hazırlanmıştır. İlimiz bağcılığının gelişmesi ve ekonomisi tarıma dayalı olan ilimizde küçük sanayi kollarının oluşmasına katkı sağlayacaktır. İlimizde yoğun olarak yaşanan dışa göç olayının önlenmesinde ilimiz insanlarına örnek teşkil edecektir. Sonuç olarak bu proje iyi gelir getirmesi nedeniyle uygulanabilir niteliktedir” diye konuştu.

Mahmatlar köyü sakinlerinden Yakup Bulaç da bakanlığın desteğiyle 2004 yılında kurulan yüksek sistem bağ tesisinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca üzüm çeşitleri, asma fidanı seçimi, dikim, bakım ve terbiye sistemleri, gübreleme, sulama, ilaçlama, hasat ve pazarlama konularında verilen teknik bilgiler ışığında üretim yaptığı bahçesinde çeşitli üzüm çeşitlerini yetiştirdiğini anlatırken, Amasya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın desteğiyle kurduğu bahçesinde ilk başta kendi bilgisiyle ürün yetiştirmeye başladığını ancak olumlu sonuç alamadığını anımsatan Sarıalan köyünden Niyazi Akpınar da, yardım istediği Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinin teknik desteğiyle modern bir sistem oluşturduğu tesisinde kaliteli üzümler elde etmeye başladığını kaydetti.

Ekleme Tarihi
19.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Amasya, Modern Bağcılık, Destekleniyor, tarımsal desteklemeler, destek, tarım, üzüm, üzümcülük, meyvecilik
Link: Amasya’da Modern Bağcılık Destekleniyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız