Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sakız Adası, üreticinin zararı 4 milyon euro, yangın 

Sakız Adası'nda üreticinin zararı 4 milyon euro

Yunanistan’ın sakız ağaçlarıyla ünlü Sakız (Hios) Adası’nda Cumartesi gecesi başlayan yangın, sert esen rüzgar sebebiyle söndürülemiyor. Şimdiye kadar 70 bin dönüm orman, zeytinlik, tarım arazisi ve sakız ağacı kül oldu. Sakız Üreticileri Birliği, zararın 4 milyon euro olacağını tahmin etti.


Sakız adasında devam eden orman yangınında üçüncü güne girilirken, sert esen rüzgar sebebiyle söndürülen alanlar yeniden aktif hale geliyor. Yangının Armolias, Pirgi ve Karies'te etkili olduğu bildirildi. Özellikle sakız ağaçlarıyla ünlü Pirgi’de söndürme çalışmalarının yoğunlaştığı duyuruldu. Yangınları söndürme çalışmalarına 120 itfaiye eri, 50 itfaiye aracı, 110 yaya, 50 gönüllü ve 79 askerin yanı sıra 10 civarında helikopter ve uçak katılıyor. Ağırlık ada için çok değerli olan sakız ağaçlarının bulunduğu bölgenin söndürülmesine verilirken, şimdiye kadar 70 bin dönüm tarım ve orman arazisi kül oldu.

ZARAR 4 MİLYON EURO

Sakız ağacının vatanı olarak bilinen Hios adasında 20 bin dönümlük alanda üretim yapılıyor. Ada’da tarım yapılabilir arazinin yüzde 12’sini bu ağaçlar işgal ediyor. 4 bin 500 aile geçimini buradan sağlıyor. Geçen yıl 150 tonluk üretim yapıldı. Üreticiye 12 milyon euro ödeme yapıldı. Sakız Üreticileri Birliği, yangının vereceği zararın 4 milyon euro olacağını tahmin etti. Ancak bunun önümüzdeki yıllara yayılan zararının ise daha büyük olacağı belirtildi. Sakız ağacından ürün alınabilmesi için 5 ila 8 yıl geçmesi gerekiyor.

Kaynaklar, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sakız adasında üretilen en kaliteli sakızın, İstanbul’da saraya gönderildiğini kaydediyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
21.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Sakız Adası, üreticinin zararı 4 milyon euro, yangın
Link: Sakız Adası'nda üreticinin zararı 4 milyon euro




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız