Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Köylü kadınların alternatif geçim kaynağı kayın mantarı 

MUĞLA (CİHAN) - Muğla’nın Fethiye ilçesinde köylülere ek gelir sağlamak ve mantar zehirlenmelerinin önüne geçmek için kayın mantarı yetiştiriciliğine geçiliyor. Bu bağlamda gerçekleştirilen deneme üretimi başarı ile gerçekleştirildi ve ilk kayın mantarı hasadı başarılı bir şekilde yapıldı. Köylü kadınların kendi başlarına üretim yapabileceği kayın mantarının köylerin yeni gelir kaynağı olması amaçlanıyor.


Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü, tütün üretiminin sona ermesinin ardından bölgedeki köylülere yeni kazanç kapısı açmak için çalışma başlattı. Müdürlük, pahalı ve zahmetli üretim koşullarına sahip kültür mantarcılığına alternatif yeni bir mantarcılık kolunun denemesini yaptı. Halk arasında kavak veya istiridye mantarı olarak ta bilinen kayın mantarının deneme üretimleri başarılı bir şekilde gerçekleşti. Kilosu 10 ile 20 TL arasında değişen kayın mantarının kavak ağacı gövdesinde yetiştirilebildiği için daha az masraflı olduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz ay Fethiye’ye bağlı Yaka ve Kargı köylerinde ekimi gerçekleştirilen kayın mantarlarında ilk ürünler alınmaya başlandı. Hiçbir şekilde kimyasal madde kullanılmadan doğal bir ortamda yetiştirilen ilk mantarlar pazara sunuldu. Oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek olan kayın mantarına halkın ilgisinin büyük olduğunu anlatan Fethiye Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Fırat Erkal, deneme üretimi yapılan kayın mantarı yetiştiriciliğinin ilçe geneline yayılmasını hedeflediklerini açıkladı.

Kayın mantarı yetiştiriciliği için önümüzdeki günlerde çiftçilerle bir araya gelerek üretim teknikleri hakkında bilgiler verileceğini dile getiren Fırat Erkal, önümüzdeki yıllarda Kayın mantarının Fethiye’nin bütün köylerinde yetiştirilebilir hale geleceğine dikkat çekti.

Yaka ve Kargı köylerinde başlatılan üretim çalışmalarında başarılı sonuçlar aldıklarını iade eden Erkal, “Önümüzdeki dönemlerde üretim kapasitesi ve üretici sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Kayın mantarı, özellikle dar arazisi bulunan bölgelerde üretim için son derece elverişli ve pazarlama sorunu yok. Başta turizm tesisleri olmak üzere son dönemlerde restoranlarda ve marketlerde aranan bir gıda maddesi oldu Kayın mantarı. Biz de köylülerimize yeni kazanç kapısı açmak için Kayın mantarı üretimini destekliyoruz. Küçük arazisi olan vatandaşlar, tütüne alternatif ürün olarak küçük kapalı mekânlarında bile bu mantarın üretimini yapabilir.

Kayın mantarı üretimi katma değeri yüksek, işçiliği az ve herkes tarafından rahatlıkla yapılabilecek bir iş. Biz müdürlük olarak üretim öncesi, üretim aşaması ve hasat zamanına kadar her türlü desteği sağlıyoruz " dedi.

Ekleme Tarihi
21.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Köylü kadınların alternatif geçim kaynağı, kayın mantarı, deneme üretimi, kavak ağacı, çiftçi, gıda tarım
Link: Köylü kadınların alternatif geçim kaynağı kayın mantarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız