Santa Maria armudu 3 yıldır sezonu bir liradan açıyor ANTALYA (CİHAN) - Antalya'nın 6 ilçesinde Santa Maria armut cinsinin ağaçtan toplanarak satışa hazır hale gelme mevsimi başladı. Santa Maria armudunda ihracat kapıları açık olmadığı için fiyatlar 3 yıldır yerinde sayıyor.
Meyve yetiştiricisi 3 yıl içinde gübre ve ilaç maliyetlerinde yüzde 30 artış gösterirken fiyatların yerinde saydığını belirtiyor. Antalya'nın Akseki, Gündoğmuş, Korkuteli, Elmalı, Manavgat, İbradı ilçelerinde Santa Maria armut üreticileri, dalından topladıkları meyvelerini kışın kilogramını 2 liradan satabilmek için soğuk hava depolarında muhafaza etmeye başladı.
Akdeniz Meyve Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz, Santa Maria cinsi armudun bu sene sezonu bir liradan açtığını söyledi. Antalya bölgesinde en fazla armut yetiştiriciliğinin yapıldığı yerin Korkuteli, Elmalı ve Kaş ilçeleriyle beldeleri olduğunu belirten Yılmaz, ihracat kapıları kapalı olduğu için bahçeden toplanan armudun yüzde 95'nin iç piyasada tüketildiğini söyledi. Geçmiş yıllarda Santa Maria armudunu Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Gürcistan, Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkeleri, Ukrayna, Makedonya ve Bosna-Hersek'e ihraç ettiklerini belirten Yılmaz, Romanya, Makedonya ve Arnavutluk'a ihraç yapmak için girişimde bulunduklarını sonucunu beklediklerini kaydetti. Yılmaz, ihracat kapılarının açılmasıyla armudun fiyatının 2 lira olabileceğini ifade etti.
Yılmaz, "Armutta ihracat kapıları kapalı olduğu için fiyatlar kalitesine göre üreticiden bir ile 1.2 lira arasında alıcı buluyor. İhracat olmadığı için toplanan ürünün tamamına yakını iç piyasada tüketildiği için fiyatlar arz ve talep dengesine göre şekilleniyor. Ürün azaldıkça kışın fiyatlar 1.5 ile 2 liraya kadar yükselebiliyor. Genelde iç piyasada malı İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Samsun, Erzurum ve Bursa illeri çekiyor." dedi.
Korkuteli'nin İmrahor köyü Uzundağı mevkiinde 15 dönüm büyüklüğündeki bahçesinde Santa Maria armudu yetiştirdiğini belirten üretici İsmail Gülcemal, Santa Maria armudu fiyatlarının 3 yıldır yerinde saydığını söyledi. Tarım girdilerinin 3 yıl içinde yüzde 30 oranında artış gösterdiğini anlatan Gülcemal, meyve yetiştiricisinin emeğinin hakkını alabilmesi ve zarar etmemesi için armudun kilogramının en az 1.4 lira olması gerektiğini kaydetti.
Alışveriş merkezlerinde ve manav reyonlarında Santa Maria armudunun kilosunu 2.5 lira olduğunu görünce çok şaşırdıklarını belirten Gülcemal, üreticiden tüketicinin sofrasına götürme zincirindeki 1.5 liralık karı çok fazla bulduklarını ifade etti. Gülcemal, "20 yıldır meyve üreticiliği yapıyorum. Santa Maria'da 3 yıldır durgunluk oldu. Fiyatlar 3 yıldır bir liradan öte gitmiyor. Fiyatlar böyle giderse önümüzdeki yıl armut ağaçlarını keserek başka meyve dikeceğim. Zararın neresinden dönülürse kardır. " dedi.
Meyve üreticisi Ömer Öztürk, armut fiyatlarının 3 yıldır yerinde durmasının üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Santa Maria armudunun meyveye durmaya yakın yapraklarında kuruma olabileceği için bakımı özen isteyen cins olduğunu aktaran Öztürk, üreticinin el emeğinin ve alın terinin karşılığını alamazsa uzun süre ayakta kalma şansı olamayacağını kaydetti.
Antalya'nın 6 ilçesinde geçen yıl 185 bin ton Santa Maria armudu toplandığı, bu sene ise 195 bin ton olmasının beklendiği ifade ediliyor. |