Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Elbistan çiftçisi mısırı sevdi

KAHRAMANMARAŞ (CİHAN) - Elbistan çiftçisi son yıllarda mısır yetiştiriciliğine ağırlık vermeye başladı.


Kahramanmaraş'ın Elbistan Ovası, Türkiye’nin 4. büyük ovası olması sebebiyle tarımsal alanda çeşitliğe gidiyor. Pancara kota sınırlaması getirilmesi, hububatta son yıllarda beklenen verimlilik ve kazancın sağlanamaması, sivil toplum kuruluşları ve devletin ürün çeşitliliği konusunda uyarıcı çalışmalar yapması bölge çiftçisinde olumlu yansımalara sebep oldu. Elbistan’da çiftçiler 3 yıldır mısır üretimine yöneldi. Bir zamanlar pancar ya da hububat ekili alanlarda şimdilerde mısır bitkisi yükseliyor.

Yapılan araştırmaya göre Elbistan da 10 bin dönümlük alana slajlık mısır, 12 bin dönümlük alana ise patlak ve dane mısır ekimi yapıldı. Mısırın dönüm başına 650 kilogram ürün vereceği hesaplanıyor. Hesaplamalara göre toplamda en az 65 bin ton ürün elde edilecek.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, mısır ürününün bölgeye en az 10 milyon TL’lik ekonomik girdi sağlamasının beklendiğini kaydetti. Başkan Bulut, “Bölgedeki çiftçilerimiz son yıllarda mısıra yöneldi. Mısır hem ürün çeşitliliği bakımından hem de bölgemize sağlayacağı katma değer nedeniyle önemseniyor. Çiftçilerimize alternatifli ürün yetiştirme olayını anlatabilmek için gerçekten çok emek verdik. İl dışından uzmanlar davet ettik. Çeşitliliğin önemini anlattık. Kazancına göre ürün yetiştirmenin önemini anlattık. Çiftçimiz özellikle sulu bölgelerde mısır yetiştirmenin yolunu buldu. Bu işin kazançlı olduğunu gören çiftçilerimiz en azından denemek maksadıyla bu işe girişti. Şimdi sulu alanlara baktığınızda mısır bitkisinin ekiminin arttığını gözlemliyoruz. Bu ürünler paraya dönüştüğünde inanıyorum ki daha fazla çiftçimiz mısır ekecektir.” şeklinde konuştu.

Elbistan Ovası'nda son 3 yılda mısır ekim alanı ve mısır eken çiftçi sayısında çok ciddi artış kaydedildiğini aktaran Başkan Bulut, “Gerek mısır, gerek pancar ve gerekse diğer ürünler sayesinde çiftçilerimiz ekonomik anlamda önemli kazanımlar elde ediyor. Toplamda bölgemize akan para çiftçilerimizin ekonomiye katkısının anlatılması adına önem arz ediyor. Elbistan sulu tarımda gelişebilirse ki bu da barajların tamamlanmasıyla ilgili, o zaman çok daha fazla katma değer sağlanacaktır. Ülkemize ve bölgemize ziraat alanında ciddi ekonomik kazanımlar sağlanacaktır.” ifadesini kullandı.

Ekleme Tarihi
26.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: elbistan, mısır, çiftçi, gıda tarım
Link: Elbistan çiftçisi mısırı sevdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız