Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Besici Hayvancılık Kredilerinin Ertelenmesini İstiyor

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, besicilerin iki yıl önce verilen ve geri ödemesi yakında başlayacak kredilerde erteleme istediğini söyledi.


2007 ve 2008’de yaşanan kuraklığın yem fiyatlarını yükseltmesi ve çiğ süt fiyatının da düşmesiyle birlikte yaklaşık 800 bin süt ineğinin kesildiğini ifade eden KTB Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, “Hayvan varlığının azalmasıyla özellikle 2009’dan itibaren et fiyatları tırmandı. Böylece kasaplık ve besilik büyükbaş ithal edilmeye başlandı. Akabinde karkas et ithalatına da başlandı. Hükümet yaşanan et sektöründeki krizi ithalat yolu ile kısa vadede, hayvancılığı geliştirmek amacıyla verdiği sıfır faizli krediler ile de orta ve uzun vadede olumlu adımlar attı. Verilecek kredilerin talebi arttırmasıyla piyasada 4-5 bin lira olan damızlık inek fiyatları bir anda arttı. Artan talebin hayvan fiyatlarını suni olarak yükselttiğini ve yatırımcıların buna dikkat etmesi uyarısını yapmıştık. Buna rağmen kredi alanların süt ineklerine yoğun talebi ile hayvan fiyatları değerinin üzerinde 7-8 bin liraya işlem gördü” dedi. Kıyasettin Taşkın, konuşmasına şöyle devam etti:

“O zaman 12-13 lira olan canlı kilogram fiyatı, bugün 8-9 lira. Çiğ süt fiyatı 80-90 kuruş olduğu günümüzde yem fiyatlarının çok artması besiciyi kara kara düşündürüyor. Devletin hayvan başına verdiği 300 liralık destek de bu zararı karşılamıyor. İthal canlı hayvan ve et ithalatının devam ettiği bir ortamda kredi ile besi hayvanı alanlar hayvanını kesemiyor. Kredi ödemesinin makul bir tarihe ötelenmesi besici esnafını rahatlatacak ve yeni bir krizin önüne geçecek.”

1 Ağustos 2010 ile 31 Aralık 2011 tarihleri arasında yaklaşık 102 bin işletmeye 5,6 milyar lira sıfır faizli kredi verildiğini ve bunun toplam tarımsal kredilerin yaklaşık yüzde 30’una denk geldiğini belirten Taşkın, bakanlığın hayvansal üretime verdiği destekleri işletmenin kaba yem üretmesini teşvik edici yönde belirlemesinin uzun vadede çok önemli bir adım olacağını ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Besici, Hayvancılık, Kredi, Erteleme, tarım, banka kredisi
Link: Besici Hayvancılık Kredilerinin Ertelenmesini İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız