Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çiçek Sevgisi Sayesinde İş Sahibi Oldular 

Çiçek Sevgisi Sayesinde İş Sahibi Oldular

AYDIN (İHA)- Aydın’ın Çine İlçesi’ne bağlı Mutaflar Köyü’nün bayanları çiçeklere olan sevgisi sayesinde iş sahibi oldular. Önceleri birbirlerine hava atmak için bahçelerinde rengarenk çiçek yetiştirdiklerini belirten köyün bayanları, bu yöndeki tecrübeleri artınca seri üretime ve küçük çaplı satışlara başladılar. Şimdi bölgenin en önemli çiçek üreticileri haline gelen Çine Mutaflar Köyü’nün bayanları işlerinin patronu olup eşlerini de yanında çalıştırmaya başladılar.


“KOMŞU KADINLARI BİRBİRLERİNE HAVA ATMAK İSTERKEN YENİ BİR SEKTÖR DOĞDU”

Bölgede fide ve süs bitkisi üretimi merkezi haline gelen Çine Mutaflar Köyü’nün bu unvanı almasının ilginç bir öyküsünün olduğu öğrenildi. Kısa zaman öncesine kadar tarım ve hayvancılıkla geçinen Çine İlçesi’nin Mutaflar Köyü halkının hanımları da tarla ve bahçe işlerinde çalışıyordu. Ancak köylü kadınlardan 63 yaşındaki Saniye Demiröz ile 56 yaşındaki komşusu Kadriye Kılınç’ın birbirlerine hava atmak için başlattığı daha güzel çiçek yetiştirme hırsı, köyde yeni bir sektör oluşmasını sağladı. Aynı zamanda rakibi olan komşusu Kadriye Kılınç ile başlattıkları bu iş sayesinde köyde herkesin çorbasının kaynadığını ve istihdam sorunu kalmadığını belirten Saniye Demiröz, “Komşum Kadriye ile birlikte yıllardır arkadaşız. O da ben de çiçekleri çok severiz, ama nedense kadın milleti olduğumuz için hep en iyisi bende olsun isteriz. Yaklaşık 40 yıl önce başlayan daha güzel çiçek yetiştirme sevdası bizden sonra köyün diğer kadınlarına da sardı. Üretim çok olunca birbirimize hava atmak için yetiştirdiğimiz çiçekleri Pazara götürüp satmaya başladık. İyi para edince bu çiçek ve fide yetiştirme işi bir anda sektör oldu. Şimdi köyümüzde birçok hanım çiçek sevdası sayesinde patron oldu. Eşlerimizi de yanımızda çalıştırıyoruz” diye konuştu.

PATRON HANIM, ERKEKLER HANIMLARIN İŞÇİSİ

Çiçeğin dilinden en iyi bayanların anlaması ve sektörün öncüleri bayanlar olunca köyde çiçek işi yapan ailelerde patronlar da bayanlar oluyor. Evin beyi, her ne kadar evde bey olsa da işte eşinin yanında işçi olarak çalışıyor. Durumun Yörük geleneğine göre ne kadar garipsense de gerçek olduğunu belirten Kadriye Kılınç, “Çiçeğin dilinden daha çok biz hanımlar anlayınca işin patronu da biz olduk. Beylerimiz bize yardımcı oluyor. Şimdi Bodrum’dan Didim’e kadar pek çok turizm beldesinde ürettiğimiz çiçekler büyük ilgi görüyor” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
28.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çiçek, Sevgisi Sayesinde İş Sahibi Oldular
Link: Çiçek Sevgisi Sayesinde İş Sahibi Oldular




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız