Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk Turunçgiline Hüzün Tehdidi


Derviş Çömez - Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden narenciyenin, "göçüren" hastalığı olarak bilinen "tristeza" virüsünün tehdidi altında olduğu bildirildi.


Turunçgillerde Sektörel Gelişim ve İhracat Şansını Artıracak Çeşit ve Anaç Geliştirme Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Önder Tuzcu, projenin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantısına katılmak üzere geldiği Erdemli'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İspanyolca'da "hüzün" anlamına gelen tristeza virüsünün turunçgil ağaçları için en büyük tehlike olduğunu söyledi.

Hastalığın 1930'lu yıllarda Brezilya'da 5 yıl içerisinde turunç üzerine aşılanan narenciye ağaçlarından 200 milyonun ölümüne sebep olduğunu hatırlatan Tuzcu, "Aynı hastalık turunçgil üretiminin yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde de hızlı bir şekilde yayılmaya başladı" dedi.

Tuzcu, hastalığın İspanya, Portekiz, İtalya ve Brezilya gibi turunçgil üretiminin yoğun olduğu ülkelerde hızla yayıldığını ve hastalığın Türk turunçgilini de tehdit etmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'de 17-18 milyon yetişkin ağaç var. Bunun yüzde 85'nin turunç üzerine aşılı olduğunu düşünürsek, hastalığın gelmesi halinde 3 ile 5 yıl içerisinde 13-14 milyon ağaç ölebilir. Bu durumun oluşması halinde Türk turunçgili için bir çöküş ve felaket olabilir. Tehdit altındaki ülkeler bu yönde önlemlerini hızla alıyorlar. Bunun etkili taşıyıcısının adı 'sarı turunçgil afidi'dir. Önce Portekiz'de ve Fas'da görüldü. Ardından da İspanya'ya geldi. Artık İspanya'da turunçgil üzerine bahçe yok."

"Göçüren" hastalığı olarak da bilinen Triztesa virüsü hastalığını önlemek amacıyla Haziran ayında İtalya'da yuvarlak masa toplantısı yapıldığına dikkati çeken Tuzcu, "Akdeniz ülkelerinde görülen bu ağır hastalık bir tusunami şeklinde Türkiye'ye doğru hızla geliyor. Yetkililerden bu konu üzerinde ciddiyetle durmalarını istiyorum. Aksi halde Türkiye'nin yaş sebze meyve ihracatında önemli bir yere sahip olan turunçgil ihracatı tepetaklak olabilir" dedi.

-Türkiye'nin turunçgil üretimindeki önemi-

Tuzcu, Türkiye'nin dünya turunçgil üretiminde önemli bir yere sahip olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, Akdeniz ülkeleri arasında Turunçgil ihracatında 3. büyük ülke ve potansiyeli oldukça yüksek. Dünya sıralamasında da önde gelen 7 ülke arasında. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa ciddi sıkıntılar oluşabilir. Çünkü ülkemizde üretilen turunçgillerin büyük bir bölümü turunç anaçları üzerine aşılıdır."

Türkiye'de de 1920 yılından bu yana tristeza virüs hastalığının var olduğunun bilindiğini, ancak, etkili taşıyıcısı (vektör) olmadığı için salgın haline gelmediğini vurgulayan Tuzcu, "Bu Türkiye'deki turunçgil ağaçlarının hastalığa yakalanmayacağı anlamına gelmez" dedi.(AA)

Ekleme Tarihi
30.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türk Turunçgiline Hüzün Tehdidi, turunçgil, narenciye, hastalık, hüzün hastalığı, portakal, mandalina, meyvecilik
Link: Türk Turunçgiline Hüzün Tehdidi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız