Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
MASÜB Başkanı Bilay Ay 

Süt üreticisi: Piyasa, 'İstediğim fiyata satarım' diyenlerin eline geçmesin
 
 ANTALYA - Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB), sütte girdi maliyetlerinin son 2 ay içinde geçen yıla göre 3 kat arttığını, yetiştiricinin saman bulmada zorluk çektiğini bildirdi. Üretici, saman satışlarının, 'Ben istediğim fiyata satarım' düşüncesindeki kişilerin eline geçmemesi için bakanlığın konuya bir an önce el atmasını istiyor.

MASÜB Başkanı Bilay Ay, Cihan'a yaptığı açıklamada, sütte girdi maliyetlerinin arttığını; yem, saman ve saman balyasında satışların 'Ben istediğim fiyata satarım' düşüncesindeki kişilerin eline geçmemesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya bir an önce el atmasını istediklerini söyledi.

Geçen yıl saman balyasının kilogramı 4 liradan satılırken, bu yıl ağustos ayı sonu itibariyle 12 liradan satılmaya başlandığına dikkat çeken Ay, İç Anadolu Bölgesi'ndeki kuraklığın süt sığırcılığını olumsuz etkilemesinden korktuklarını kaydetti.

Antalya bölgesine ithal saman ve saman balyalarının gelmeye başladığını belirten Ay, artan maliyetler nedeniyle besinin mağdur olmaması için sütün litresinin en az 80 kuruş olması gerektiğini söyledi. Son 7 aydır sütün litresinin 66 kuruş olduğunu, girdi maliyetleri artışına dayanamayan bazı besicilerin damızlık düvelerini kasaba kestirmek zorunda olduğunu belirten Ay, bakanlığın, ülkede kaba yem açığını kapatmak için yetiştiriciye daha fazla teşvik vermesinin kesimlerin önüne geçeceğini kaydetti. Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuraklığa bağlı kaba yem açığı ülkemizde saman, yem ve balya samanını karaborsaya düşürdü. Saman balyasının kilosu bir anda 4 liradan 12 liraya yükseldi. Buna karşı 7 aydır süt fiyatları yerinde sayıyor. Karaborsanın önüne geçilmezse süt üreticisi mağdur oldu. Polonya'da süt üreticisi kaba yem açığını yüzde 80 oranında kapattığı için sattığı sütten para kazanıyor. Bizde ise üretici para kazanamadığı için ineğini kasaba gönderiyor. Bu da ülke hayvancılığına çok büyük zarar veriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in konuya bir an önce el atmasını istiyoruz." 

Ekleme Tarihi
31.08.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Süt üreticisi,MASÜB
Link: Süt üreticisi: Piyasa, 'İstediğim fiyata satarım' diyenlerin eline geçmesin




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız