Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şeftali üreticisinden düşük fiyat tepkisi 

Şeftali üreticisinden düşük fiyat tepkisi -Mersin'in Erdemli ilçesinde bir grup şeftali üreticisi ürünlerinin düşük fiyata alıcı bulmasına tepki gösterdi 

MERSİN (A.A) - Mersin'in Erdemli ilçesinde düşük fiyatlara tepki gösteren bir grup şeftali üreticisi, ürünlerini köy meydanına dökerek durumu protesto etti.

     İlçeye bağlı Çamlı köyü meydanında toplanan bir grup şeftali üreticisi, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek, ürünlerinin düşük fiyata satıldığını söyledi. Köy muhtarı İlyas Erdem, Çamlı köyünün bölgenin en büyük şeftali üretim merkezlerinden biri olduğunu, geçen yıl 2 bin 500 dekar alanda 5 bin ton ürün hasat edildiğini ifade etti. Erdem, bu yıl ise rekoltenin 7-10 bin ton arasında beklendiğini, ancak buna karşın fiyatların geçen yıla oranla çok düşük olduğunu belirtti.

     Üreticinin emek vererek ürettiği şeftaliyi 25 kuruşa dahi satamadığını ifade eden Erdem, ''Geçen yıl 70 kuruşa satılan ürüne bu yıl 25 kuruşa dahi alıcı bulamıyoruz. Ancak, tüketim alanlarına gidildiğinde fiyatların yüksek olduğunu görüyoruz. Tüccara 25 kuruşa satmaya çalıştığımız ürün tezgahlarda 1-3 TL'den tüketiciye sunuluyor. Elbette vatandaş ucuz şeftali yesin. Ama biz de en azından 80 kuruşa satalım'' dedi.
     Normal şartlar altında bir kilo şeftalinin üreticiye toplam maliyetinin 70 kuruşu bulduğunu vurgulayan Erdem, şöyle devam etti:
     ''Şu anda şeftalinin fiyatı, maliyetinin altına düştü. Dolayısıyla çiftçi sıkıntıya girdi. Köyümüzün ana geçim kaynağı şeftalidir. Eğer ürettiğimiz ürünler para etmezse köylümüz, çiftçimiz perişan olur. Maliyetini karşılayamayan çiftçiye icralar gelirse çok kötü şeyler olabilir.''
     Yetiştirdikleri ürünlerin yüzde 80'inin meyve suyu fabrikalarına 25 kuruşa satılmaya çalışıldığını dile getiren Erdem, ''Geçmiş yıllarda köye tüccarlar en az 5 tırla gelirken, şimdi hiçbir tüccar uğramıyor'' diye konuştu.
     Üreticilerden Ali Işık da, 1982'den bu yana şeftali yetiştirdiğini belirterek, bu yıl fiyatların tabana vurduğunu, üreticinin masrafını dahi alamadığını söyledi.
     Duruma tepki gösteren üreticiler yanlarında getirdikleri bir miktar şeftaliyi dökerek durumu protesto etti.
    

Ekleme Tarihi
04.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: hattat traktör
Link: Şeftali üreticisinden düşük fiyat tepkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız