Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Lezzet Tuzuyla İlgili İddialar

Chp Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’dan Lezzet Tuzu Olarak Da Bilinen Ancak Kronik Hastalıklara Yol Açtığı İleri Sürülen Msg Adlı Katkı Maddesiyle İlgili Tbmm'ye Soru Önergesi Verdi


Oran: “Tıme Dergisi, Endonezya’da Satılan Msg Ürünlerinde Domuz Enzimi Bulunduğunu Yazdı Bakanlığınız Bunu Kontrol Etti Mi?”

İZMİR (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, birçok hazır gıdada kullanıldığı iddia edilen tartışmalı gıda katkı maddesi Monosodyum Glutamat (MSG) ile ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan CHP'li Oran, AB üyesi ülkelerin de bu alanda kimi değişikliklere gittiğini, ancak Türkiye’nin AB’den gelen standartlara uymakla yetinerek ayrıca araştırma yapmadığını ileri sürdü.

CHP’li Oran, TBMM Başkanlığı'na, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Oran, Bakan Eker'e, şu soruları sordu: "Dünyanın en büyük MSG üreticisi ve tedarikçisi olduğu belirtilen AJINOMOTO isimli Japon gıda firmasının İstanbul’da büyük gıda firmalarının dışında otel ve lokantalardaki aşçılara da doğrudan MSG sattığı iddiası doğru mudur? TİME dergisinin 22 Ocak 2001 tarihinde yayınlanan bir haberinde, söz konusu firmanın o yıl içerisinde Endonezya’da sattığı MSG ürünlerinde domuz enzimlerine rastlandığı bilgisi yer almaktadır. Bu bakımdan AJINOMOTO’nun domuz, domuz yağı ve diğer domuz ürünlerini kullanıp kullanmadığı yönünde herhangi bir işlem, inceleme yaptınız mı?”

Oran önergesinde, bugün bisküviden şekerlemeye, dondurmadan hazır çorbaya kadar birçok hazır gıdada Monosodyum Glutamat (MSG) kullanıldığını belirterek "Tam olarak kanıtlanamasa da MSG hakkında birçok kronik rahatsızlığa yol açtığı yönünde ciddi kuşku ve çalışmalar bulunmaktadır" dedi.

Oran, Bakan Eker’e konuyla ilgili şu soruları yöneltti: “MSG'nin 100 sene önce bir kimyager tarafından keşfedilmesinden sonra patentini alıp, ticari olarak satışına başlayan ve bugün dünyanın en büyük MSG üreticisi ve tedarikçisi olduğu belirtilen AJINOMOTO isimli Japon gıda firmasının İstanbul’da başta MSG olmak üzere gıda ve yem sanayiinde hammadde olarak kullanılan pek çok farklı kimyasal madde üretip sattığı doğru mudur? Bu firmanın, Bakanlığınızdan aldığı üretim ve satış izinlerinin kapsamı nedir? Bu firmanın herhangi bir resmi kurum-kuruluşa sattığı bir ürün var mıdır, bugüne kadar hangi ürünler satılmıştır? Doğrudan aşçılara mı satılıyor?"

İstanbul’da büyük gıda firmalarının dışında otel ve lokantalardaki aşçılara da bu firma tarafından doğrudan MSG satıldığının iddia edildiğini anlatan Oran, sorularını şöyle sürdürdü: "Bu iddialar doğru mudur? Merdiven altında satış mı başladı? Merdiven altı denilen işletmelerde “lezzet tuzu” adı altında kontrolsüz biçimde poşet içerisinde kiloyla MSG satıldığı duyumunun gerçeklik payı nedir? Gıda mevzuatında MSG’nin kullanımı ile ilgili katı kurallar bulunduğu ve gıdalara-yemeklere gıda mühendisleri eşliğinde eser düzeyde eklenmesi gerekirken aşçılar tarafından bilinçsizce ve kontrolsüz biçimde kullanıldığı iddiası doğru mudur?

MSG’nin doğal olduğu öne sürülmesine karşın doğada var olan amino asit çeşidinin glutamik asit olduğu; MSG’nin ise şeker pancarı, şeker kamışı gibi nişastalı ürünlerden, laboratuvar ortamında üretilmiş yapay bakterilerle mayalandırma işlemi sonucu elde edilerek, beyazlatma ve rafine gibi türlü işlemlere maruz kaldığı bilgisi doğru mudur? TİME dergisinin 22 Ocak 2001 tarihinde yayınlanan bir haberinde, söz konusu firmanın o yıl içerisinde Endonezya’da sattığı MSG ürünlerinde domuz enzimlerine rastlandığı bilgisi yer almaktadır. Bu bakımdan AJINOMOTO’nun domuz, domuz yağı ve diğer domuz ürünlerini kullanıp kullanmadığı yönünde herhangi bir işlem, inceleme yaptınız mı? Bakanlığınızın davet, resepsiyon ve yemeklerinde MSG’li ürünler servis edilmekte midir?”

Ekleme Tarihi
05.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: lezzet tuzu, gıda güvenliği, katkı maddesi, domuz enzimi, time dergisi, gıda, tarım, ziraat
Link: Lezzet Tuzuyla İlgili İddialar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız