Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çeltik üreticisi TMO 

Günaydın: 'Çeltik üreticisi TMO'nun fiyat açıklamaması nedeniyle kaygılı'

EDİRNE (CİHAN)- CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, dünyada çeltik fiyatlarının hızla tırmandığı bir dönemde, TMO'nin çeltik alım fiyatını açıklamaması nedeniyle üreticinin kaygılı olduğunu söyledi.


Türkiye’nin pirinç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Edirne’nin İpsala ilçesinde çeltik hasadı festivalle başladı. Festivalin tarla hasadı programına katılan Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, hasadın normalde büyük bir sevinçle yapılması gerekirken üreticinin buruk olduğuna dikkati çekerek, "Hangi çeltik üreticisi ile konuşsam bir kaygılı. Bana söyledikleri şu: 'İki yıl önce bu topraklarda çeltik 1 lira 50 kuruş idi. Önceki yıl ise 1 liraydı. Geçen sene ise 80 kuruştu. Acaba bu yıl fiyat ne olacak? TMO fiyat açıklayacak mı, açıklamayacak mı? Açıklayacaksa kaç liradan açıklayacak ve zamanı ne zaman açıklayacak? ' Bu kaygılar maalesef sevinci kursaklarda bırakıyor.” dedi.

Osmancık 97 çeşidinin ıslah edilmesiyle birlikte çeltik verimi ve üretiminin önemli ölçüde arttığını vurgulayan Günaydın, ihracat yapılan bir üründe izlenen yanlış politikalar nedeniyle ithalatçı konumuna düşüldüğünü belirterek şunları söyledi: "Çeltik fiyatının 85 kuruş civarına inmesi nedeniyle bir milyon 200 bin dekar olan çeltik ekiliş alanı, bu yıl bir milyon 50 bin dekara kadar indi. Dünyada çeltiğe en çok ihtiyaç duyulan ve fiyatların en çok yükseldiği bir dönemde daha az alanda üretim yapılmasını takdirlerinize bırakıyorum. Geçen yıl Türkiye, pirinç ithalatına 262 milyon dolar para ödedi. Üreticiye ödemek yerine Amerika ve Uzakdoğu ülkelerine paralar verildi. Son 10 yıl içinde 2 milyon 658 bin ton çeltik ithal ettik. Ve bunun karşılığında 1 milyar 193 milyon dolar para ödedik. Şimdi soruyorum 'acaba bu parayla kendi çeltik üreticimizin sorunlarını çözmek için nitelikli gayretler içerisine girseydik bugün çok daha yüksek bir üretim, ihtiyacımıza yetecek bir çeltik üretimi ve alın terinin karşılığını alan çeltikçi ile muhatap olmaz mıydık?'”

Bugün için bu topraklarda çeltiği 1 lira 50 kuruşun altındaki fiyata mal etmenin mümkün olmadığını savunan Günaydın, “Buradan hükümete ve TMO’ya sesleniyorum. 'Gecikmeden piyasayı oluşturabilmek için en az bin 200 kuruş düzeyinde fiyat açıklayınız. Fiyat açıklayınız ki, üretici zarar etmesin ve çeltik üretiminden ayağını çekmesin.'” diye konuştu.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ise ilçede çeltik üretim alanında önce yıllara oranla yüzde 20 civarında daralmanın olduğunu kaydetti. Karagöz, çeltik üreticisinin sorunlarını dile getirmek ve ürünün Türkiye ve dünyada önemini vurgulamak amacıyla bu festivali düzenlediklerini kaydetti.

Tarladaki programın ardından Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu’ndan protokolle birlikte festival yürüyüşüne geçildi. Yürüyüşe; İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Edirne Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Bayezit Tanç, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve vatandaşlar katıldı. Festival 5 gün devam edecek. CİHAN

Ekleme Tarihi
06.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çeltik,TMO,çeltik fiyat,İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz
Link: Çeltik üreticisi TMO'nun fiyat açıklamaması nedeniyle kaygılı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız