Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Şemsi Kopuz: “Bulaşı sorunu çözüme kavuşturulmalı”

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından desteklenen GIDA 2012 World Food İstanbul’un açılışında konuşan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, sanayiciler olarak, “GDO’suz üretim yapma ve halkımıza GDO’suz gıda yedirme konusunda Bakan Mehdi Eker ve vatandaşlarla yüzde yüz aynı safta olduklarını” ancak GDO söz konusu olduğunda ortaya çıkan “kaçınılmaz bulaşı” sorununun da bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.


GIDA 2012 World Food İstanbul, Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı ve 27. Uluslararası Ambalaj, Paketleme ve Gıda İşleme Sistemleri Fuarı IPACK 2012’nin açılışı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile TGDF Başkanı Şemsi Kopuz tarafından 6 Eylül Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz; gıda ve içecek sanayimizin, ülkemizin tarımsal ürün çeşitliliği sebebiyle önemli ihracat fırsatlarına sahip olduğunu belirtti. “Sanayimiz 2011 yılında yaklaşık 8,9 milyar dolar düzeyinde gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirerek önemli bir başarı elde etti” diyen Kopuz, bu rakamın 2012 yılında 10 milyar doları aşacağını öngördüklerini ifade etti. Kopuz, 2023 yılı gıda ve içecek ihracatı hedeflerini ise 40 milyar dolar olarak belirlediklerini açıkladı.

Türkiye 2011 yılındaki gıda ihracatı ile dünyanın 15. büyük gıda ihracatçısı ülke olduğuna dikkat çeken TGDF Başkanı, sektörün dış ticaretinde en göze çarpan unsurun, 4 milyar dolara yaklaşan dış ticaret fazlası olduğunu kaydetti.
“GDO’suz üretim konusunda Bakanımız ve vatandaşlarımızla aynı saftayız”
Olumlu gelişmelere karşın sektörün sorunlarının da bulunduğunu söyleyen Şemsi Kopuz, geçtiğimiz aylarda yaşanan ve Türk gıda sektörünü gerek ulusal gerekse dış piyasalarda hak etmediği ölçüde zor durumda bırakan GDO tartışmalarına dikkat çekti.
Birkaç gün önce Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın; Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin ülkemizden yapılan gıda ürünleri ithalatında Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) içermediğine dair sertifika talebinin ertelendiği yönündeki açıklamasına atıfta bulunan Kopuz, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Bu iş o noktaya geldi ki, Türk Gıda ve İçecek Sanayicileri sanki GDO’lu üretim yapıyor ya da yapmaya istekli gibi bir hava oluşturuldu. Oluşturulan bu yanlış hava, ihracatımıza darbe vuracaktır. Bu nedenle konuları daha dikkatli tartışmalıyız.

Hâlbuki şunun altını çizerek belirtmek isterim ki, sanayiciler olarak bizler, GDO’suz üretim yapma ve halkımıza GDO’suz gıda yedirme konusunda Sayın Bakanımız Mehdi Eker ve vatandaşlarımızla yüzde yüz aynı saftayız. Bakanımızı bu konuda her şekilde destekliyoruz.
Ancak GDO söz konusu olduğunda “kaçınılmaz bulaşı” sorunu ortaya çıkmaktadır. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay bir basın bildirisi yayınlayarak, 2010 yılında Biyogüvenlik Kurulu’na AB mevzuatına uyum amacıyla 29 GDO’lu genin tanımlanması için yaptığımız başvuruyu geri çektiğimizi kamuoyu ile paylaştık. Bu bildiride Bulaşı sorununa dikkat çektik ve GDO konusunda kamuoyunda yaşanan karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet ettik.

Başvurumuzu geri çektik ancak “kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları” çözecek adımların atılmasını da buradan talep ediyoruz.

Çünkü bu durum, yani kaçınılmaz bulaşı sorunu, bundan sonraki ithalatlarımızda da önümüze çıkacaktır. Bu nedenle kaçınılmaz bulaşı konusunda yasal altyapı bir an önce netleştirilmeli ve sektörümüzün GDO’suz hammadde sağlayabilmesinin önü açılmalıdır.
Bu amaçla başta Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.”
Eker: “Tarımsal üretim hasılamız ile AB ülkeleri içinde birinciyiz”
Fuar açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ise Afyonkarahisar'da yaşanan ve 25 askerimizin şehit olmasıyla sonuçlanan olay nedeniyle Türkiye'nin üzüntü içerisinde olduğunu ifade ederek, "25 evladımızı maalesef kaybettik. Bu şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil başsağlığı diliyorum." dedi.

Gıda sektörünün insanın hayat kaynağı olduğunu belirten Bakan Eker, el emeği ile yapılan üretimden teknoloji çağına geçildiğini ve gelişen gıda teknolojilerinin fuarlardan takip edilebileceğini belirtti.

Tarım ve gıda sektörünün her gün biraz daha yüksek verimlilikle çalışan bir düzeye geldiğini vurgulayan Bakan Eker, Türkiye'nin bugün tarımsal üretim hasılası ile dünya ülkeleri içerisinde 7, AB ülkeleri içinde 1. sırada yer aldığını belirtti. Bakan Eker, "Bunun daha iyi bir noktaya taşınması, daha verimli sağlıklı bir üretim yapılması, toplumun dengeli ve sağlıklı beslenmesi açısından gıda ve gıda standardizasyonunun bizim için özel anlamı var" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesim töreni yapıldı. Bakan Eker ve beraberindekiler, stantları ziyaret etti. Bu esnada sıcak helva yoğuran ustaları izleyen Bakan Eker, ustalara yardım ederek helva yoğurdu.

06-09 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi / CNREXPO’da profesyonel ziyaretçilere açık kalacak olan fuarlar E Uluslararası Fuarcılık (EUF ) tarafından düzenleniyor ve çatısı altında 20’yi aşkın dernek barındıran Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve KOSGEB tarafından destekleniyor.

Fuar ile eşzamanlı 07 Eylül’de 2. salonda gerçekleşecek seminerler ile Gıda sektörünün gündem yaratan konularına ışık tutulacak.






gidahatti.com

Ekleme Tarihi
09.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Şemsi Kopuz, bulaşı sorunu, gdo, gıda, tarım, ziraat
Link: Bulaşı sorunu çözüme kavuşturulmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız