Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ekmek 4,5 lira domates 5.5 lira


Avrupa Birilği destek mekanizması ile pazarlıkları sürdüren, ekonomik kriz içindeki Kıbrıs Rum yönetiminde tüketim maddelerine gelen zamlar ve geçim sıkıntısı manşetlere taşındı.


Rum medyasında bu yılın ilk 3 ayında gayri safi milli hasıla yüzde 2.3 oranında daralırken, halkın alım gücünde büyük düşüş olduğu ve yaşam savaşı verdiği belirtildi. Rumların en büyük gazetesi Fileleftheros, gıda ürünlerindeki zamları anlattığı manşetine göre; sütün litresi 1.41 Euro (3 lira), ekmeğin 2.1 Euro (4.5 lira), kuzu etinin kilosu ise, 9.9 Euro (21 liraya) yükseldi. Rum kesiminde en çok tüketilen domuz etinin kilosu 5.15 Euro (11.5 lira). domates 2.40 Euro (5.5 lira), salatalık 1.90 Euro (2 lira) olurken benzinin litresi ise 1.37 Euro’ya (3 lira) çıktı.

Rusya’dan kredi

17 milyar Euro büyüklüğündeki güney Kıbrıs ekonomisinin, milli gelirleri kadar krediye ihtiyacı bulunuyor. AB destek mekanizmasını oluşturan IMF, AB Merkez Bankası ve AB Komisyonu uzmanları, Yunanistan krizi nedeniyle çökme noktasına gelen bankacılık sistemi ve kamu borçlarıyla birlikte Rumların 15 milyar Euro acil kredi ihtiyacı bulunduğunu belirtiyor. Rum yönetimi, bir yandan da Rusya’dan umut bekliyor. Yıl başında Rusya’dan düşük faizli 2.5 milyar Euro kredi alan Rumlar, 5 milyar Euro ek kredi talebinde bulunmuştu. Moskova, Rumların talebine ‘evet’ demedi.

Ekonomi kötü

Rum ekonomisinin kötü gidişi, Rumların yine de AB’nin en zenginleri arasında olduğu gerçeğini gölgelemiyor. Ekonomistler, kişi başına 20 bin Euro’nun üzerindeki gelirleriyle Rum halkının zengin olduğuna dikkat çekiyor. Yaşanan ekonomik kriz ise, bu zenginliklerinde azalmaya neden oluyor. Rumların, kayıt dışı bir çok geliri de bulunuyor. Özellikle Rum halkının, kayıtlara girmeyen turizm ve kira gelirlerine dikkat çekiliyor.
 
 
 
 
 
 
 
alt
alt

Ekleme Tarihi
10.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ekmek 4,5 lira domates 5.5 lira
Link: Ekmek 4,5 lira domates 5.5 lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız