Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Köyünde üreteceği keçi sütünü İstanbul'da pazarlayacak from gida_tarim on Vimeo.

 

Köyünde üreteceği keçi sütünü İstanbul'da pazarlayacak

SİVAS (CİHAN)- Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Çitlice köyünde yaşayan işadamı Yaşar Ceylan (50), Saanen (süt) keçisi çiftliği kurarak ilçede bu alanda yeni bir iş alanı oluşturdu.
 
Ceylan, amacının köyüne bir de entegre tesis kurarak, ürettiği keçi sütünü pastörize edip İstanbul'da pazara sunmak olduğunu söyledi.

        Huzur aradığı için memleketini seçtiğini söyleyen işadamı Yaşar Ceylan, "Boş durmaktansa memleketime katkıda bulunmayı istedim. Bu yörede ne iyi olur diye düşündüm. Araştırmalarımın sonucunda keçi sütünün eksikliğini gördüğümden dolayı küçükbaş hayvancılığa karar verdim. Tesisi kurmam 2 seneyi buldu. Buraya entegre tesisi açmayı istiyorum. Sütü pastörize haline getirip entegre tesisinde işledikten sonra şişeleyip İstanbul’a götürmek amacındayım. İlk etapta hedefim 600 civarında Saanen keçisi yetiştirmek, bu yeterli sütü elde etmek için gerekli. Tesisi açmam ise yaklaşık 1,5 seneyi bulacak." dedi.

        Keçi sütünün önemi anlatan işadamı Ceylan, "Biz insanoğlunda belli bir yaştan sonra kemik erimesi başlıyor. Bu sütün çok yararı var. Doktorlar sütü az olan annelere ve bebeklere, az yağlı olduğu için tavsiye ediliyor. Keçi sütünün, faydasını insanlarımıza anlatmamız lazım. Toplumda keçi sütünün yararını bilen yok." diye konuştu.

        Hayvan sayısının 1,5 aya kadar yeni yavrularla 300'e yükseleceğini belirten Ceylan, "Burada düşündüğüm başlangıç hedef için yeterli. Hiçbir şekilde destek almadım, kullanmadım. Tamamen kendi çabam ve sermayemle kurdum. Hayvan yetiştiriciliği bu yörenin en büyük gelir kaynağı. Ama bu 10 tane 20 taneyle olmaz. Bir şeyler elde etmek için fazla yapacaksın. Burada yeni bir tür de keşfedebiliriz. Benim niyetim Saanen keçisi ile Suriye kökenli Halep keçisinin ortak üretimini yapmak. Saanen keçisi çok süt verir. Halep keçisi hem etçil hem sütçüldür. Saanen keçisi yılda iki kez doğum yapan, ikiz doğuran bir keçi türü ve hassas bir hayvandır. Çok iyi besi yapıldığında bir günde en az 3 litre süt alma şansınız var. Yöresel ürünü aşırı fabrikasyona girmeden yonca, arpa, fiğ, mısır ağırlıklı ürünlerle besisi de mümkün." şeklinde konuştu.
CİHAN

Ekleme Tarihi
11.09.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Köyünde üreteceği keçi sütünü İstanbulda pazarlayacak
Link: Köyünde üreteceği keçi sütünü İstanbul'da pazarlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız