Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Merinos koyunu, vatandaşın umudu oldu

ZONGULDAK (CİHAN) - Zonguldak’ta hayvancılığı geliştirmek ve kırsal kesimde istihdam sağlamak amacıyla dağıtılan merinos ırkı koyunlar, vatandaşların umudu oldu.


İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce İl Özel İdaresi bütçesinden alımı yapılan 270 adet merinos ırkı damızlık koyun ile 27 adet aynı ırka sahip koç dağıtımı için il müdürlüğünde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ve koyun alacak vatandaşlar katıldı. Bilgilendirmenin ardından kurum önüne çıkan protokol üyeleri ve köylü vatandaşlar, koyunlarına kavuşmanın sevincini yaşadı.

Gazetecilere açıklamada bulunan Zonguldak Vali Yardımcısı Aylanç, “Hayvan sayımız giderek azalıyor, bu şekilde üretimi artırarak hayvan varlığımızı ve geleceğimize önemli bir katkı sağlayacağız. Bu uygulamayı çok olumlu buluyorum. Üretici arkadaşlarımıza imkân tanımak lazım.” dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nemci Çelik, “İlimizde koyun sayısını artırmak, kırsal kesimde yaşayan çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltmek, gelir çeşitliliğini sağlamak ve köy ve kasabalarımızda istihdamı artırmak amacıyla bölgemiz koşulları için en uygun ırk olan Merinos koyunları, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün tahsisi ile Polatlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden 282 bin 852 TL proje bedeliyle satın alınmıştır. Her üreticimize 10 damızlık koyun, 1’er tane de damızlık koç verilecektir” şeklinde konuştu.

Koordinasyon Şube Müdürü Yaşar Erdoğan ise vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği koyun dağıtım projesini sürdüreceklerini kaydetti.

Daha sonra kamyonete yüklenen koyunların sevincini yaşayan Saffet Kılıç(30) isimli çiftçi, “Köyde mezar kazacak insanımız kalmadı. Bu koyunlar sayesinde köyümüzde istihdam olacaktır. Allah devletimizden razı olsun.” diye konuştu.

VETERİNER HEKİMDEN ÜRETİCİYE ÖNEMLİ UYARI

Besicilere merinos ırkının yetiştirilmesi konusunda önemli uyarılarda bulunan Veteriner Hekim Ali Özçelik, şu bilgiyi verdi: “Bu hayvanlar farklı iklimden buraya geldiği için yem ve değişikliği olacaktır. Aynı zamanda yol yorgunluğu da var. Bu sebeple yetiştiricilerimize 2 gün süreyle ot, sap, saman gibi kaba yem, ondan sonra normal yem vermesini öneriyoruz. Kesinlikle 1 hafta boyunca araziye bırakmasınlar. Yiyecek değişikliği olacağı için zehirli bağırsak ishalinden telef olma riski çok yüksek oluyor. Ayrıca üreticilerimiz ilk 10 gün içerisinde koyunlara kurt hapı vermelerini ve veteriner hekime başvurarak yer değişikliğinden korunması için aşı yaptırmaları gerekiyor. Bu hayvanlar Anadolu merinosudur, yapıları kuvvetlidir. Çok yağışlı havalarda koyunları dışarı bırakmasınlar. Çünkü ıslandığı zaman yünü kolay kurumadığı için hastalanma riski artacaktır.”

Ekleme Tarihi
12.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: merinos koyunu, hayvancılık, istihdam, destekler, gıda, tarım, ziraat
Link: Merinos koyunu, vatandaşın umudu oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız