Tarımda biyolojik ve biyoteknik mücadeleye para desteği yapılacak
MALATYA (CİHAN) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif yöntemlerin kullanımını temin etmek amacıyla; açık alanda domates, turunçgil, elma, bağ ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknolojik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapacak.
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Aytekin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada 2012 yılında açık alanda domates, turunçgil, elma, bağ ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin esasları belirlendiğini ifade etti.
Bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele destekleme ödemesi uygulama tebliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Aytekin, bu kapsamda turunçgil, elma, bağ ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere, kullanılan ürüne göre dekar başına destekleme ödemesi yapılacağına dikkati çekti. Aytekin, “Tebliğ ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin kullanılması, kimyasal kullanımının azaltılması amaçlanmaktadır. Böylece insan sağlığının ve doğal dengenin korunması planlanmaktadır.” dedi.
Üreticilerin söz konusu desteklemeye müracaat edebilmeleri için çiftçi kayıt sistemindeki veya örtü altı kayıt sistemindeki bilgilerin güncellenmiş olması gerektiğini vurgulayan Aytekin, müracaatların örtü altı üretim için 31 Aralık 2012, açık alanda domates için 28 Eylül 2012, turunçgil için 31 Ekim 2012, elma ve bağ için 31 Ağustos 2012 tarihine kadar başvuru dilekçesi ve gerekli belgeleri ile çiftçi kayıt sistemi veya örtü altı kayıt sistemi kayıtlarının bulunduğu il müdürlüğüne yapılacağını aktardı.
Destekleme miktarları hakkında bilgiler veren Aytekin, birim destekleme miktarının örtü altında yüzde 115 oranında artırılarak 200 liradan 430 liraya, açık alanda ise yüzde 300 oranında artırılarak 20 liradan 60 liraya yükseltildiğini ifade etti. Tebliğ kapsamında örtü altı üretiminde paket toplamı dekar başına 430 TL, feromon ile tuzak kullananlara 100 TL, tül kullananlara 80 TL, faydalı böcek salımı yapanlara 250 TL destekleme ödemesi yapılacağını bildiren açık alanda üretim yapanlara dekar başına 60 ile 30 TL ödeme yapılacağını ifade etti.