Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Selçuk’ta “9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu” Başladı

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ve Ulusal Bahçe Bitkileri Derneği işbirliğiyle düzenlenen “9.Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu” başladı.

Sempozyuma Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Bosna Hersek Cumhuriyeti Burch Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, KOP İdaresi Başkanlığı’nda Danışman Prof. Dr. Bayram Sade, SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Selçuk Üniversitesi tanıtım filminin gösterimiyle başlayan sempozyumda Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, bir selamlama konuşması yaptı.


“OBEZİTEYİ SAĞLIKLI BESLENEREK ÖNLEYEBİLİRİZ”

Türkiye’nin dört bir yanından gelen bilim insanları, özel ve kamu temsilcileri ile sebze tarımı üreticilerini bir araya getiren sempozyumda konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, bilim insanlarının Konya’da sulanabilir tarım alanlarının ne kadar çok ancak suyun az olduğuna dikkat çektiğini belirterek, “İnsan vücudunda suyun az olmasının nedeni yağ miktarının fazla olmasıdır. Yani çağımızın hastalığı olarak bilinen obezite yağ oranının insan vücudunda çok olmasından kaynaklanmaktadır. Obezitenin çözümü de sebze ve meyve ağırlıklı beslenmektir. Bu sempozyumu önemsiyorum çünkü sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek obezitenin de çözümü olacaktır. Akdeniz tipi diyet dediğimiz kırmızı etin az, balığın çok miktarda bulunduğu, zeytinyağın bol olduğu ve en önemlisi de sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin sağlık için önemi ortadadır. Bu sempozyumun sağlıklı beslenme alanında pek çok faydası olacağını düşünüyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“ÜLKEMİZ SEBZE TARIMINDA ÖNEMLİ BİR KONUMDA”

SÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Önder Türkmen, Anadolu’da sebze kültürünün tarihinin çok eskilere dayandığını belirterek, “1960-70’lerin Türkiye’sinde sağlıklı beslenme anlayışı yerine doyma anlayışı odaklıydı. Kırsalda yaşayan kesim, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sebze tarımı yapıyordu. Bugün ise, 26 milyon ton sebze üretimi yapılmaktadır. Avrupa ve başta Rusya olmak üzere pek çok ülkeye sebze ihracatı yapmaktayız. Sebze tohumu ihracatında da yeterli olmasak da önemli ülkeler arasındayız. Ülkemizde bu kadar önemli bir yeri olan sebze tarımını tartışacağımız sempozyumda kamu ve özel sektörde sebze tarımı alanında araştırmacı insanları buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz” diye konuştu.

Bosna Hersek Cumhuriyeti Burch Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, KOP İdaresi Başkanlığı’nda Danışman Prof. Dr. Bayram Sade, Bahçe Bitkileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Benian Eser, sempozyumda birer selamlama konuşması yaptı. Konuşmaların ardından protokol üyelerine teşekkür plaketi verildi. Prof. Dr. Kazım Abak, sebze tarımı alanındaki çağrılı bildirisini sundu.
Sebze bilimi ve ülkemiz sebze tarımının geleceğinin tartışıldığı sempozyumda 65 bildiri, 95 poster sunumu gerçekleştirilecek.

Ekleme Tarihi
13.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Ulusal Bahçe Bitkileri Derneği, obezite, gıda, tarım, ziraat
Link: Selçuk’ta 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız