Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çanakkale’den Avrupa'ya Kapiya Biberi İhracatı

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale’de, başta Yenice olmak üzere Merkez ilçe, Bayramiç ve Biga'dan Avrupa ülkeleri ile ABD'ye, halk arasında kırmızı biber olarak bilinen 60 bin ton Kapiya cinsi biber ihraç ediliyor.


Yenice İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, il genelinde Kapiya cinsi biber üretiminin her geçen yıl arttığını belirterek, "Çanakkale sahip olduğu iklim ve toprak özellikleri ile çok çeşitli meyve ve sebze yetiştiren, ülkemizde polikültür tarımın yapıldığı önemli illerimizden birisi. Sulu tarımın yapıldığı alanlarda ekilişi yıldan yıla artan ürünlerden en önemlisi de Kapiya çeşidi biber. İlimizin ihracat ve iç tüketiminde kullanılan en önemli ürünlerinden olup Yenice ilçemiz başta olmak üzere merkez ilçe, Biga ve Bayramiç ilçelerimizde ağırlıklı olarak yetiştiriliyor. 25 bin dekarlık alanda ekimi yapılan Kapiya biberden yılda yaklaşık 60 bin ton üretim yapılıyor" dediler.

Kapiya biberin ihracatı, taze olarak Bulgaristan ile Yunanistan'a yapılıyor. Dondurulmuş veya konserve edilmiş kapiya biber ise çoğunlukla Avrupa ülkelerine, ABD ve Yunanistan'a satılıyor. Yenice İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, “Yunanistan ve Bulgaristan'a taze olarak yaklaşık her yıl 12 ile 15 bin ton, diğer ülkelere ise dondurulmuş ve konserve edilmiş olarak ise 15 ile 20 bin ton biber ihraç ediliyor. Kapiya biberinin diğer tüketimi ise yurt içinde salça ve konserve (közlenmiş) olarak tüketiliyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kapiya cinsi kırmızı biberler, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen tüccarlar tarafından da tarlalarda üreticilerden alınıyor. Yeniceli biber üreticisi Hüseyin Gezer, tüccarlar tarafından tarlalarda kilosu 60 kuruş ile 70 kuruş arasında alınan biberlerin buradan Türkiye'nin değişik bölgelerine gittiğini söyledi.

Günlük ortalama 15 kamyon biber sevkiyatı yapıldığını belirten Gezer, “Bölgeden ortalama günlük 200 ton biber sevkiyatı yapılmakta. Yaklaşık 45 gün üreticiden biber alınıyor” dedi.

Ekleme Tarihi
16.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çanakkaleden Avrupaya Kapiya Biberi İhracatı
Link: Çanakkale’den Avrupa'ya Kapiya Biberi İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız