Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bitlis Domatesinde Verim Yüksek Sevinci

BİTLİS (İHA) - Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, bu yılki domates hasadında verimin yüksek olduğunu söyledi.


Korkmaz, Ahlat'ta Kırsal Kalkınmaların Desteklenmesi Projesi kapsamında tesis edilen salça üretim tesisini inceleyerek, tarlalarda domates hasadını yapan çiftçilerle bir araya geldi. İşletmeyi gezen ve salça üretimini yerinde gören Bülent Korkmaz, işletme sahibi Cemil Canyürek'ten tesis hakkında bilgiler aldı.

Ürettikleri salçaları Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde pazarladıklarını söyleyen işletme sahibi Canyürek, tesisi Kırsak Kalkınmaların Desteklenmesi Projesi kapsamında yüzde 50 hibe ile açtıklarını ifade etti. Cemil Canyürek, “Tesisimizin günlük domates işleme kapasitesi 70 tondur. 24 domates üreticisiyle 4 bin ton sözleşme imzaladık. Hasatlarımız başladı ve üründen memnunuz. Bu tesis sayesinde 4 ay boyunca 18 işçi istihdam ediliyor. Ayrıca sezon itibari 300 ile 400 ton salça imal etmeyi planlıyoruz” dedi.

Bitlis’te üretilen işletilen birçok üründe markalaştıklarını ifade eden Bitlis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz “İlimizde domates üretim alanları ve birim alana elde edilen verim artıyor. Salçalık domateste her dekarda 10-11 ton elde ediyoruz. Ürettiğimiz ürünü kendi ilimizde işleyip pazara sunduğumuzda, ilin ekonomisine daha çok katkı sağlamaktayız. Bu gibi tesislerle, üreticilerimiz elde ettikleri ürünleri de fabrikaya sunarak kolay bir pazar imkanı bulmaktadırlar. Üreticilerimiz ürettikleri salçalık domatesleri sözleşmeli model ile salça fabrikasına satmaktadırlar.

Yemeklik olarak üretilen domateslerin Diyarbakır, Batman ve Siirt illerinde pazarlanmaktadır. Sulamada verilen kredi ve hibelerle sulu tarıma geçilerek birim alandan daha fazla ürün ediliyor. İlimizde sebzecilik ve meyvecilik gibi alternatif ürünlere yönelme olmuştur. Tarımsal sanayinin gelişmesiyle hem çiftçi açısında pazar sorunu azalmakta, hem de bu tesislerde işsiz gençlere yeni iş alanları oluşmaktadır” dedi.
alt
alt

Ekleme Tarihi
18.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bitlis Domatesinde Verim Yüksek Sevinci
Link: Bitlis Domatesinde Verim Yüksek Sevinci




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız