Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kuşadası Davutlar’da Dağ Taş Arı Kovanı İle Doldu 

Plansız Konaklama Nedeniyle Arıcılar Baldan Tat Alamadı 
İzinsiz Konaklayan Arıcılar Nedeniyle Sektör Sıkıntıya Girdi

AYDIN (İHA) - Türkiye’nin en önemli arıcılık ve bal üretim merkezleri arasında yer alan Kuşadası Davutlar Bögesi’nde bu yıl arıcılar umduğunu bulamadı.


Yaklaşık 25 bin kovan kapasitesi bulunan bölgeye izinsiz olarak 100 bin kovanın üzerinde arı kovanı konulunca sektörde ciddi sıkıntı yaşandı. Ne yerli ne de gezginci hiçbir arıcının bölgeden beklenen verimi alamadığını belirten Aydın Arıcılar Birliği başkanı Zeki Altın, sorunun çözümü için denetimlerin sıklaştırılmasını ve yetki karmaşasının kaldırılmasını istedi.

Türkiye’nin en önemli bal üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın’ın Kuşadası ilçesi’ne bağlı Davutlar bölgesinde yurdun değişik ilerinden getirilen binlerce kovan arı, sektörde sıkıntıya neden oldu. Bir çoğu izinsiz ve ruhsatsız olarak bölgede konaklayan arıcılar arı yoğunluğundan dolayı eli boş dönerken, meydana gelen bu plansızlıktan dolayı hem yerli hem de gezginci arıcıların mağdur olduğu belirtildi. Vatandaşlardan ve arıcılardan gelen şikayet üzerine bölgede denetime çıkan Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kuşadası İlçe Müdürlüğü ile Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Davutlar Bölgesi’nde incelemelerde bulundu. Birçoğu tescilsiz, bölgede binlerce kovan arı ile karşılaşan yetkililer, ruhsatsız konaklayan arıcıları uyardı.

Sorunun çözümü için düzenleme yapılmasının şart olduğunu belirten Aydın Arıcılar Birliği başkanı Zeki Altın, meydana gelen plansız konaklama nedeniyle bu yıl sektörün ciddi sıkıntıya girdiğini ve kimsenin beklediği verimi alamadığını söyledi. Bölgenin önemli bir bal üretim merkezi ve arı konaklama yeri olmasına rağmen, kapasitenin çok çok üzerinde yerleştirilen arı kovanları nedeniyle herkesin zarar ettiğini belirten Başkan Zeki Altın, “Davutlar bölgesi yaklaşık 25 bin kovan kapasiteye sahip. Bölgede bulunan yerleşik arıcımızın yaklaşık 5 bin kovanı var. Geriye 20 bin kovan kapasite kalıyor. Ancak bölgeye gelen arı kovanı 100 bin’in üzerinde. Bu kadar arının doğal olarak bal üretmesi oldukça zor. Ciddi bir yetki karmaşasının da yaşandığı bölgede sorunun çözümü için yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi
19.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kuşadası Davutlar’da Dağ Taş Arı Kovanı İle Doldu
Link: Kuşadası Davutlar’da Dağ Taş Arı Kovanı İle Doldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız